Meest recente artikelen

Boter of margarine?

Nee, dat is niet hetzelfde!

  • Deel dit artikel:
Boter of margarine? Artikel

Ken jij het verschil tussen boter en margarine en weet je wanneer je het ene gebruikt, en wanneer het andere?

Je kunt er vlees of vis in bakken, je kunt er taart mee maken of het op je boterham smeren, maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen boter en margarine? Libelle Lekker zocht het voor je uit.

Boter…

  • wordt gemaakt van melk en is dus een zuivelproduct
  • bevat dierlijke vetten
  • mag alleen boter genoemd worden als er tenminste 80% melkvet in zit
  • is een natuurlijke bron van vitamine A (goed voor de schildklier en bijnieren) en D (dat de opname van calcium bevordert)
  • is beperkt houdbaar, ongeveer 1 à 2 weken
  • bewaar je in de koelkast. Als je ze lange tijd wilt bewaren, leg je boter beter in de diepvriezer
  • laat je eerst op kamertemperatuur komen alvorens je ze smeert, omdat ze anders te hard is
  • heeft een onovertroffen romige smaak
  • om 1 kg boter te maken, is ongeveer 25 liter melk nodig

Margarine…

  • is bijna altijd gemaakt van plantaardige oliën en vetten die hoofdzakelijk uit meervoudig onverzadigde vetzuren en transvetten bestaan. Met name die transvetten hebben een slechte naam: ons lichaam moet veel moeite doen om ze te verwerken.
  • was een goedkoop vervangmiddel voor dure boter.
  • bevat geen natuurlijke vitamine A en D. De fabrikanten voegen deze toe, maar wel in een hogere dosis dan de natuurlijke vitaminen in boter.
  • is ook smeerbaar als ze recht uit de koelkast komt.

Boter en margarine bevatten ongeveer evenveel vet, alleen zijn dat bij boter verzadigde vetten, en bij margarine onverzadigde.

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen