Meest recente artikelen

Lekker voor later... Kun je saus invriezen?

En hoe doe je dat?

Lekker voor later... Kun je saus invriezen? Artikel

Versbereide of geopende sauzen kun je enkele dagen bewaren in de koelkast. Nog handiger zou zijn, mocht je ze in de diepvries kunnen stoppen. Maar kan dat zomaar, saus invriezen?

Je zelfgemaakte saus is extra goed gelukt en er is nog over… Je wil je grote trots niet zomaar weggooien. Na een paar dagen in de koelkast is ze helaas niet meer zo geweldig. De sausinvriezen, zou natuurlijk fantastisch zijn. Maar kan dat wel? 

Kun je saus invriezen? Ja, maar

Ja, je kunt saus perfect invriezen. Helaas komt niet elke saus er weer even goed uit. Er zijn gelukkig veel sauzen die hetbevriezen en ontdooienprima doorstaan. Doorgaans blijven ze diepgevroren minstens drie maanden goed.

Pastasauzen komen bijvoorbeeldna al die tijdongeschonden uit de diepvries. Hoewel de lage temperatuur de binding van de saus wel kan beïnvloeden. Dat hoeft echter geen probleem te zijn. Laat de saus zacht opwarmen en inkoken tot de juiste dikte. Vergeet niet te roeren. Eventueel kun je watbindmiddeltoevoegen.

Soms wel, soms niet

In elk geval laat je sauzen eerst volledigontdooien. Daarna warm je ze zacht op in een pan op het kookvuur, niet in de microgolfoven. Ook eenfondofeen restje pestokun je probleemloos in de diepvries stoppen. Handig is om deze sausjes in te vriezenin ijsblokvormpjes. Zo kun je altijd de gewenste portie ontdooien.

Sommige sauzen lenen zich echter minder goed voor de diepvries. Mayonaise, bijvoorbeeld, of een saus op basis van eenroux.

Welke saus kun je niet invriezen?

De regel is eenvoudig… Zit er zuivel in je saus, zoals boter, (zure) room, yoghurt of eieren, dan kun je ze beter niet invriezen. De saus kan dan namelijkschiftenof klonteren. Daarbij verliest ze haar textuur én de lekkere smaak.Omdat de binding van de saus verloren gaat, krijg je een waterige saus.

Ook sauzen op basis van zachte kazen, zoalssaus met ricottaofmet mascarpone, zullen schiften bij het ontdooien. Deze sauzen invriezen is uiteraard niet verboden, proberen mag altijd. Maar de ervaring leert dat het meestal misloopt.

Wat met kruiden?

Nog een laatste tip… Maak je een saus vooraf met de bedoeling om ze in te vriezen? Probeer dan maat te houden met kruiden en specerijen. De vriestemperatuur beïnvloedt namelijk ook de smaak. Na het ontdooien kun je eventueel extrakruidentijdens het opwarmen.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen