Meest recente artikelen

Wat zijn kappertjes en waar zijn ze lekker bij?

Kleine smaakmakers

Wat zijn kappertjes en waar zijn ze lekker bij? Artikel

Kappertjes zijn kleine smaakmakers die je in heel wat gerechten kunt gebruiken, maar wat zijn kappertjes eigenlijk en waar zijn ze lekker bij?

Wat zijn kappertjes eigenlijk?

Kappertjes zijn de ongeopende bloemknoppen van de kappertjesstruik, de Capparis spinosa. Hij groeit voornamelijk in het Middellandse Zeegebied, vooral in Marokko, Turkije, Italië, Spanje en Frankrijk. De bloemknopjes worden met de hand geplukt van mei tot augustus, vlak voor de bloem uitkomt. Na de oogst gaan ze in een zout en zuur bad en krijgen ze hun donkere groene kleur en hun friszure smaak. In het zuiden van Italië worden ze vaker in zout dan in pekel bewaard. De bekendste kappertjes in België zijn gemiddeld zes millimeter groot en heten nonpareilles. Daarnaast heb je nog de surfines, capucines, capotes, fines, grosses en hors calibre. De laatste zijn de grootste en worden ongeveer 14 millimeter groot.

Wat zijn appelkappertjes?

Gewone kappertjes zijn ongeopende bloemknoppen, maar als de bloemknoppen bevrucht worden, dan ontstaat er een soort bes: de appelkapper of kapperappel. Appelkappertjes zijn dus de vruchten van de plant, niet de bloemen, en worden later in het seizoen geplukt. Verschil in smaak is er niet echt, behalve dat kappertjes misschien een iets scherpere smaak hebben. Vraag je je trouwens af waarom sommige appelkappertjes harde zaadjes hebben en andere niet? Die met de harde zaadjes zijn eigenlijk te laat geplukt en te rijp.

Al duizenden jaren

Kappertjes worden al duizenden jaren gegeten. Ze worden al vernoemd in het Gilgamesh-epos, waarschijnlijk de oudste geschreven bron, op kleitabletten uit 2700 v.C. Ook de arts in het leger van keizer Nero had het over kappertjes. Hij schreef dat ze het niet alleen goed doen in de keuken, maar ook in het medicijnkastje. De Bijbel is al even lyrisch over deze smaakbommetjes: ze zouden volgens het Oude Testament zelfs als afrodisiacum dienen.

Kappertjeseiland

Pantelleria, dicht bij Sicilië, is een klein eiland in het allerzuidelijkste puntje van Europa. Het wordt ook wel het kappertjeseiland genoemd, omdat de lekkerste kappertjes daar groeien. Dat zou komen doordat de struiken op vulkanische grond groeien. Op Pantelleria wordt trouwens alles van de kapperstruik gegeten, ook de bladeren, die in de pan worden gebakken met olijfolie en knoflook. De wortels en zaden van de kapperstruik worden in verschillende culturen zelfs gebruikt om reumatische aandoeningen mee te behandelen.

Zelf kappertjes maken

Wist je dat je ook zelf kappertjes kunt maken van andere planten? Bijvoorbeeld van madeliefknopjes, ongeopende hibiscusknopjes of onrijpe bramen… Je kunt ook Oost-Indische kers gebruiken. Pluk dan alle onrijpe groene zaadbolletjes van de Oost-Indische kers en spoel ze grondig. Schep de zaden in een pekel (één deel zout op drie delen water) en laat ze er een tot twee dagen in liggen. Giet ze af. Verhit een kopje wittewijnazijn en los er een eetlepel kristalsuiker in op. Schep de Oost-Indische kappertjes in een gesteriliseerde bokaal en giet er het azijnmengsel bij tot de kappertjes onderstaan.

Lekker bij …

  • Filet americain: samen met augurkjes en worcestershiresaus zijn kappertjes onmisbaar in filet americain!
  • Vitello tonnato: kappertjes zijn de ideale afwerking van kalfsvlees met tonijnmayonaise.
  • Pizza napoletana: daar liggen de kappertjes in goed gezelschap van ansjovis en olijven.
  • Gefrituurde kappertjes zijn heerlijk bij mezzeschotels en gegrilde vis. Frituur ze knapperig in hete olie en laat ze afkoelen en uitlekken op keukenpapier.

De lekkerste gerechten met kappertjes

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen