Meest recente artikelen

Trendingrediënt: zoete aardappel

Tropische lekkernij

Trendingrediënt: zoete aardappel Artikel

De zoete aardappel: heb jij hem al ontdekt? Deze lekkere groente is een enorm veelzijdig product. Want van friet tot stoofpotje: zoete aardappel kan alles aan.

De zoete aardappel is eigenlijk geen aardappel maar een groente. Hij komt oorspronkelijk uit Mexico, maar is ondertussen in veel meer keukens te vinden. Dankzij zijn zoete smaak is hij erg geliefd bij kinderen. En dat is goed. Want de zoete aardappel is erg veelzijdig en gezond. Dit moet je weten over deze lekkere, tropische groente.

Kopen

De vorm van de knol kan variëren van langwerpig tot rond en de kleur van lichtgeel tot purperrood. Als de schil verkleurd is of als er uitlopers zijn, is de groente niet meer vers. Let er ook op dat hij stevig aanvoelt en kies eerder voor kleinere of middelgrote exemplaren dan voor de grote variant.

Bewaren

Op donkere, koele (13°C-16°C)  plekken zijn zoete aardappelen minstens een week houdbaar. Leg ongekookte zoete aardappelen niet in de ijskast. Daarin zal hij van smaak veranderen en sneller bederven. Als ze gekookt zijn, kan je ze wel 4 tot 5 dagen in de koelkast bewaren.

Gezond

De tropische groente is rijk aan vitamine C en B-vitaminen, magnesium, ijzer en vele andere mineralen. Daarnaast bevat hij veel vezels, weinig vetten en is vrij van cholesterol. Ook mensen die kampen met diabetes kunnen perfect zoete aardappelen eten. Ze bevatten namelijk een veel lagere glycemische index (35) dan normale aardappelen (70).

Bereiden

Zoete aardappelen zijn erg veelzijdig. Je kan ze bakken, koken, grillen, pureren en poffen.  Let wel op: zoete aardappelen koken duurt minder lang dan gewone aardappelen koken. Reken hier ongeveer een kwartiertje voor. Ze hebben een zoete, kruidige smaak en passen zowel in zoete als hartige gerechten.
Je kan de groente schillen, maar dat hoeft niet. Deze keuze zal vaak afhankelijk zijn van het gerecht. Zo zijn zoete aardappelfrietjes erg lekker met de schil eraan, maar kan je hem er bij zoete aardappelpuree er het best afhalen. Als je de schil er aan laat, moet je hem wel goed afborstelen onder de kraan.

Hieronder kan je enkele lekkere recepten met zoete aardappel vinden.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen