Meest recente artikelen

Hoeveel is een snuifje zout?

Is het een halve koffielepel, een mespunt of nog iets anders?

Hoeveel is een snuifje zout? Artikel

"Voeg een snuifje zout toe": je leest het dagelijks in recepten. Maar zijn wij nu de enigen die zich afvragen hoeveel zo'n snuifje zout dan precies is?

De ene denkt een halve koffielepel, de andere denkt een mespuntje, nog een andere denkt twee keer schudden met het zoutvat… Allemaal fout! Een snuifje zout – in Nederlandse recepten staat meestal 'een snufje' – is precies die hoeveelheid die je tussen je duim en wijsvinger kunt vasthouden. Als je dat uitdrukt in gewicht kom je uit op 0,3 à 0,4 gram zout: héél weinig dus en zeker minder dan een mespuntje: dat zijn al snel 3 à 4 snuifjes zout.

In het dagelijkse leven neemt niemand er z'n weegschaal bij: met 'een snuifje zout' wordt meestal gewoon 'heel weinig' bedoeld, en dat mag je naar eigen smaak interpreteren.

 

Waarom gebruiken we zo vaak een snuifje zout?

Zout werkt als een smaakversterker: het accentueert andere smaken en laat ze beter uitkomen (zoals zoet) of neemt ze net een beetje weg (zoals bitter). Gebruik bijvoorbeeld eens een snuifje zout…

  • … in gebak: behalve dat het het zoet beter laat uitkomen, brengt smaken in balans en maakt het deeg en beslag ook elastischer doordat de gluten uit de bloem minder actief worden.
  • … in je kop koffie: let je op je lijn, dan kun je suiker weglaten en een heel klein snuifje zout toevoegen aan je bakje troost. Je koffie smaakt er minder bitter van.
  • … bij chocolade of in chocolademelk: de smaak wordt meteen een heel stuk spannender.
  • … over de spruitjes: de bittere smaak wordt wat afgevlakt. Ideaal als je je kinderen spruitjes wilt leren eten! In plaats van tafelzout kun je ook reepjes gezouten spek gebruiken om zout toe te voegen aan je gerecht.
  • … over watermeloen: van zichzelf heeft die niet zo heel veel smaak, maar voeg eens wat zout toe of een stukje zoute kaas zoals feta of halloumi, en je zult versteld staan van hoe lekker dat is.
  • … om tomaten rijper te laten smaken. Het haalt het vocht uit de tomaten, waardoor ze veel puurder zullen smaken.

In recepten wordt soms ook aangeraden om eiwit stijf te kloppen met een snuifje zout, dat zou het eiwitschuim sneller doen vormen. De meningen hierover zijn echter verdeeld: sommige experten zeggen dat het het eiwit net minder stabiel maakt en sneller laat verwateren. Voeg zout daarom, als het recept daarom vraagt, pas toe nadat het eiwit stijfgeklopt is.

Wat als je geen zout mag gebruiken voor je gezondheid?

Een snuifje zout kan voor de meeste mensen geen kwaad, maar een ding is zeker: we eten met z'n allen te veel zout. Sommige mensen mogen om medische redenen (bijvoorbeeld omwille van te hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten of nierproblemen) zelfs geen of weinig zout gebruiken. Wel lastig, als in elk recept staat dat je het op smaak moet brengen met peper en zout. Gelukkig bestaan er alternatieven. Vervang het zout door verse kruiden en smaakmakers zoals knoflook, citroen, salie of oregano, of door specerijen zoals gember of komijn.

Is het ene zout gezonder dan het andere?

In de winkel vind je tegenwoordig verschillende soorten zout, van gewoon keukenzout over zeezout tot hip zwart zout uit Hawaï. Allemaal hebben ze één ding gemeen: ze bevatten natrium – en net deze stof veroorzaakt de gezondheidsproblemen waarover we hierboven spraken. Keukenzout is geraffineerd en bevat wat minder mineralen dan de andere, natuurlijke zouten, maar dat verschil is verwaarloosbaar. Voor alle zout geldt: gebruik het met mate.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen