Lekkere toppings voor al je feestgerechten
De finishing touch
Met een lekkere topping geef je al je gerechten een feestelijke afwerking. Dat je daarvoor niet veel hoeft te betalen, bewijzen deze kant-en-klare budgettoppers uit de voorraadkast.
Feestgerechten worden maar zo lekker als de toppings waarmee je ze afwerkt. Het zijn net die laatste smaakmakers die je gerechten laten schitteren en zorgen voor dat onmiskenbare wauw-effect aan tafel. Denk aan een vleugje crunch, een fris accent of een onverwachte smaakboost: met de juiste topping til je zelfs de simpelste recepten moeiteloos naar feestniveau. En het beste nieuws? Voor deze kant-en-klare budgettoppers hoef je niet eens diep in de buidel te tasten.
Zwart sesamzaad
Ze worden iets minder gebruikt dan de witte zaadjes, dus een gerecht oogt meteen een pak chiquer als je het afwerkt met zwarte sesamzaadjes. Bovendien vormen ze een goed budgetvriendelijk alternatief voor het populaire nigellazaad, waarmee topkoks zoals Ottolenghi werken. Zwarte sesamzaadjes zijn simpelweg sesamzaadjes met het schilletje er nog aan en zijn iets aromatischer en bitterder van smaak dan de gepelde witte variant. Ze geven niet alleen kleur, maar ook crunch én een speelse toets aan zoete en hartige gerechten.
Zwart sesamzaad, ± 3,49 euro/potje van 95 g, te koop o.a. bij Albert Heijn of in de gespecialiseerde oosterse supermarkt
Lemoncurd
Een fluweelzachte citroencrème die een dessert meteen naar een hoger niveau tilt: een potje kant-en-klare lemoncurd is een must-have tijdens de eindejaarsperiode. Deze Britse klassieker werd al voor het eerst vermeld in een bakboek uit 1844, maar werd pas echt populair dankzij de opkomst van de high tea eind negentiende eeuw. Wie smult er nu niet graag van een scone met lemoncurd? Met de friszure, glanzende crème op basis van boter, citroen, suiker en eieren kun je snelle dessertglaasjes maken of een biscuit afwerken. Er bestaan ook variaties met limoen, sinaasappel en passievrucht.
Lemoncurd, ± 4,25 euro/potje van 340 g, te koop in de supermarkt
Aioli
Een streepje zon op je feestbord? Dat lukt met kant-en-klare aioli! Dit mediterrane sausje op basis van knoflook en eieren lijkt qua structuur op mayonaise, maar is net dat tikkeltje feestelijker. Aioli past perfect bij geroosterde groenten zoals knolselder, gepofte aardappelen en spruitjes. Daarnaast is de dip ook heerlijk bij een tapasbuffet met gebakken schaal- en schelpdieren.
Aioli met limoen en basilicum, ± 4,18 euro/potje van 140 g, te koop in de supermarkt
Crunchy chiliolie
Niet meer weg te denken uit de voorraadkast anno 2025: een heerlijke chiliolie. Deze van oorsprong Chinese olie die is verrijkt met chilivlokken, knoflook en sjalot, kende dit jaar haar doorbraak bij het grote publiek. Lekker om hapjes zoals dumplings, hummus of burrata mee af te werken, maar ook als topping van een klassieke tomatensoep. Het voorziet die krokante, pikante toets waar je in een gerechtje soms naar op zoek bent.
Crispy chili oil, ± 4,89 euro/potje 210 g, te koop in de supermarkt
Meringue
Met het eindejaar in aantocht, duiken ook de meringues weer op. Het met suiker opgeklopte eiwit wordt in de oven op lage temperatuur gedroogd tot het lekker krokant is. Vaak worden kant-en-klare meringues nog verrijkt met extra smaakmakers zoals citroen, frambozencoulis of karamel. Ze zorgen voor dat extra krokantje bij een biscuit, ijsje, panna cotta, ijstaart of supersnel glaasje. Dé budgetvriendelijkste feesttoets voor elk dessert.
Mini meringues salted caramel, ± 1,99 euro/doosje van 65 g, te koop in de supermarkt
Zalmforeleitjes
De kleine, zilte en knapperige gepasteuriseerde zalmeitjes worden ook wel kuit genoemd en dragen het ASC-label voor verantwoorde kweekvis. Lekker klassiek op een blini, een gepoft aardappeltje, maar ook als afwerking van een soepje, gepocheerd ei of pasta. Het geeft elk vishapje een feestelijke toets en ploft ook zo lekker open op je tong als je het opsmult.
Zalmforeleitjes, ± 5,69 euro/potje van 50 g, te koop in de supermarkt
Pistachepasta
Pistache, dé noot van het afgelopen jaar, zal deze feestperiode ongetwijfeld een hoofdrol spelen in veel desserts. Koop een 100% notenpasta op basis van geroosterde ongezouten pistachenoten en gebruik ’m als smaakmaker in een botercrème, slagroom of moelleux of om de klassieke kerstbuche een trendy toets te geven. Een ongesuikerde versie kun je bovendien ook gebruiken in een pesto of om kant-en-klare hummus of labneh te pimpen.
Pistachepasta, ± 7,99 euro/ potje van 200 g, te koop in de supermarkt
Tête de Moine
Deze halfharde Zwitserse kaas is een echt spektakelstuk. Hij wordt immers niet gesneden, maar op een speciale girolle geplaatst om te schaven. Met het handmolentje maak je er op die manier fijne rozetten van. De bloemvormige krulletjes zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar smaken ook uiterst fijn. Ze zijn sowieso lekker bij het aperitief, maar maken ook een pasta, pizza, soep of risotto helemaal af.
Tête de moine, ± 13,58 euro/per halve bol van 450 g, te koop in de supermarkt en bij de kaasboer.
Gedroogde paddenstoelen
Gedroogd eekhoorntjesbrood is een echte klassieker in de herfst- en winterperiode. Je welt de paddenstoelen eerst een tiental minuten in warm water voor je ze gebruikt en dan zijn ze een échte smaakbom in sauzen, risotto en pasta’s. Leuk idee: meng wat gehakte gewelde funghi onder zachte roomboter, laat de boter weer opstijven en eet de boter bij een stukje krokant brood of gesmolten over een puree.
Gedroogd eekhoorntjesbrood, ± 3,29 euro/15 g, te koop in de supermarkt
Granaatappelpitten
Granaatappelpitten zijn sappig en friszuur en geven zowel zoete als hartige gerechten een kleurrijke toets. Strooi ze over een salade of rijstschotel of werk er een pavlova of romige rijstpap mee af. De pitten zijn trouwens ook dankbaar in een feestelijk drankje. Het sap dat vrijkomt als je de granaatappelpitten uit de vrucht haalt, kun je bovendien laten inkoken tot een heerlijke siroop: de perfecte basis voor een mocktail of dressing.
Granaatappel, ± 2,09 euro/stuk, te koop in de supermarkt.
Minimarshmallows
De kinderfavoriet op het dessertenbuffet! Dit luchtige schuimpje wordt gemaakt van suikersiroop en gelatine en is de ultieme afwerking van een gezellige warme chocomelk of je kerstdessert. Geef ze in een kommetje bij een chocoladefontein, gebruik ze als afwerking van brownies en ijs, maak er zelf s’mores mee in een raclettepannetje of werk er een pavolva mee af: marshmallows zijn altijd een schot in de roos.
Minimarshmallows, ± 1,99 euro/100 g, te koop in de supermarkt
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!