Meest recente artikelen

Ga dit jaar voor een budgetvriendelijk kerstmenu

Lekker en niet duur

Ga dit jaar voor een budgetvriendelijk kerstmenu Artikel

Wat besparen op je kerstmenu kan zeker zonder aan gezelligheid en smaak in te boeten. Kijk maar naar dit heerlijke menu!

Lekker eten en drinken, cadeautjes, nieuwjaarscenten … De kerstperiode kan best duur worden, maar een feestelijk menu kan gelukkig ook betaalbaar zijn. De recepten voor dit budgetvriendelijke kerstmenu zijn eenvoudig, je hebt er geen dure ingrediënten voor nodig (oké, die fles Cointreau en de advocaat kosten wel wat, maar misschien heb je ze al in je barkast staan?) én ze bevatten goedkopere seizoensgroenten.

Is dit menu toch niets voor jou? Neem dan zeker een kijkje bij onze andere kerstmenu's. We verzamelden er meer dan 100!

Aperitief met en zonder alcohol

Bubbels zijn altijd leuk, maar het hoeft niet per se een dure champagne te zijn. Met cava, schuimwijn of prosecco maak je ook leuke aperitiefjes. Zorg ook goed voor wie rijdt of om een andere reden geen alcohol drinkt. Dat alcoholvrije drankje hoeft al lang geen glas sinaasappelsap meer te zijn: serveer bijvoorbeeld een lekkere mocktail.

Hapjes

Bij een lekker aperitief horen ook wat hapjes. Vergeet deze keer de toastjes met zelfgemaakte krabsla, de gebakken coquilles en dat stukje foie gras. Ga aan de slag met goedkopere ingrediënten zoals groenten, bladerdeeg of gehakt, bijvoorbeeld, en tover iets lekkers én budgetvriendelijks op tafel. Een hapje kun je trouwens ook snel ineenflansen met de ingrediënten die je over hebt van je voor- en hoofdgerecht. Vaak heb je bijvoorbeeld wat te veel groenten: versnijd ze tot dipgroenten en serveer ze met een lekker sausje. En van dat beetje gehakt dat je overhebt, maak je snel een aperoburgertje. Je kinderen zullen er gek op zijn! 3 à 5 verschillende hapjes per persoon zijn meer dan genoeg.

Voorgerecht

Met een feestelijke soep hou je het voorgerecht betaalbaar. Ga voor een soep van wintergroenten zoals pompoen, prei, knolselder, pastinaak, witloof … want die zijn nu het goedkoopst. Met een toffe afwerking ziet je soepje er extra feestelijk uit. Bonus: soep kun je makkelijk op voorhand klaarmaken en eventueel zelfs in de diepvriezer bewaren.

Heb je vegetariërs aan tafel? Denk er dan aan de soep op basis van groentebouillon te maken: zo kan iedereen meeëten van hetzelfde gerecht.

Hoofdgerecht

Een feestelijk menu hoeft niet per se dure ingrediënten zoals kreeft of wild te bevatten. Verras eens met een extra bijzondere gebraden kip, een luxe gehaktbrood, een eenvoudig vispannetje of een feestelijke variant op stoofvlees of vol-au-vent. Ook kalkoen blijft een budgetvriendelijke optie, vooral als je voor een kalkoengebraad gaat en dus niet voor kalkoen met truffelvulling.

Vergeet ook je vegetarische tafelgenoten niet. Voor hen kun je iets feestelijks maken met een variatie aan wintergroenten.

Dessert

Na een volledig menu hebben je gasten waarschijnlijk niet veel zin meer in een uitgebreid dessert. Je kunt gerust een feestelijke mousse in een glaasje maken, voor bij de koffie. Je zou bijvoorbeeld ook twee of drie verschillende kleine desserten in glaasjes kunnen maken zodat je gasten kunnen kiezen.

Toch liever gebak? Maak het dan zelf in plaats van het te bestellen. Een feestelijk biscuit of kerststronk maken kost behalve wat tijd helemaal niet veel.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen