Van veld tot bord: alles over spruitjes van het seizoen
Seizoenstopper
Te bitter, te plat of te stinkend als je ze klaarmaakt: spruitjes zijn lang niet bij iedereen geliefd. Toch zijn spruitjes echte wintertoppers: lokaal, voedzaam én veel veelzijdiger dan je denkt. Maar hoe groeien spruiten precies, hoe kies je de beste kooltjes en hoe bewaar en bereid je ze zodat hun smaak helemaal tot zijn recht komt?
Wanneer zijn spruitjes in seizoen?
Het spruitjeseizoen loopt van late herfst tot vroeg voorjaar, met een piek in de winter. Na de eerste vorst worden spruitjes zelfs zoeter van smaak, omdat de plant natuurlijke suikers aanmaakt als bescherming tegen de kou.
Hoe groeien spruitjes?
Spruitjes komen oorspronkelijk uit de regio rond Brussel en behoren tot dezelfde familie als sluitkolen. In plaats van één grote kool groeien er kleine kooltjes langs de stam van de plant. Daardoor kunnen spruitjes tientallen kooltjes per stengel opleveren.
Hoe kies je de beste spruiten?
Kies spruitjes die stevig, gesloten en diepgroen zijn, met een fris wit snijvlak. Is het snijvlak bruin, dan zijn de spruitjes minder vers.
Hoe bewaar je spruitjes?
Bewaar spruitjes ongekuist in een open zak in de groentelade van de koelkast: zo blijven ze tot een week vers. Spruiten die al schoongemaakt zijn, gebruik je best binnen twee à drie dagen. Blancheer je ze kort, dan kun je spruiten maandenlang invriezen.
Hoe bereid je spruitjes?
Spruitjes kunnen gekookt, gestoomd, geroosterd, gebakken of gegrild worden. Kook ze nooit te lang, want dan worden ze bitter. Door te roosteren met wat olijfolie, peper en zout, komt hun natuurlijke zoetheid mooi naar voren.
Smaakmakers zoals honing, enahornsiroop, of romige smaken zoals kaas verzachtten de bittere toets. Maak daarom voor moeilijke eters bijvoorbeeld eens een romige gratin met spruitjes.
Hoe maak je spruiten schoon?
Verwijder eerst het kontje, dat is het bitterste en hardste gedeelte van de spruit. Snij het eraf en verwijder eventueel de buitenste blaadjes. Spoel de spruitjes daarna kort even onder de kraan. Grote exemplaren kun je eventueel in twee snijden.
Waarom stinken spruitjes soms?
Spruitjes bevatten natuurlijke zwavelverbindingen. Hoe langer je ze kookt, hoe meer die worden afgebroken — en hoe sterker de geur. De oplossing? Korter koken, stomen of roosteren. Verse spruitjes geuren minder, net als varianten die niet te lang bewaard werden.
Aromaten zoals citroen, tijm of rozemarijn helpen de geur verzachten.
Hoelang moeten spruiten koken?
Afhankelijk van de grootte volstaan 8 tot 12 minuten. Ze moeten zacht zijn, maar nog voldoende "bite" hebben. Liever meer smaak? Stoom ze 6–8 minuten of rooster ze 15–20 minuten op 200 °C.
7x heerlijk gecombineerd
Spruitjes zijn verrassend veelzijdig en hemels wanneer ze goed gecombineerd worden. Experimenteer naar hartenlust om te ontdekken welke combo jouw favoriet is!
1. De klassieker: met spek
De zoute, rokerige smaak van spek past perfect bij de lichte bitterheid van spruitjes. Bak de spruitjes in het vet van het vlees voor extra smaak.
2. Extra fris: met knoflook en citroen
Bak de spruitjes met knoflook en voeg op het einde een beetje citroensap en geraspte citroenschil toe voor een frisse touch. Simpel, maar smaakvol. Voeg eventueel nog room toe en zet ze op het einde even onder de grill voor een lekkere gratin. Lekker bij pasta.
3. Met ‘n Italiaanse twist: met parmezaan en balsamico
Geroosterde spruitjes zijn heerlijk met een beetje olijfolie en een royale hoeveelheid geraspte parmezaan. De kaas voegt een rijke, hartige smaak toe. Wil je het helemaal doen knetteren? Doe dan nog een scheutje balsamicoazijn over de geroosterde of gebakken spruitjes voor een zoetzure smaak die goed contrasteert met de aardse smaak van de spruitjes.
4. Zoet en knapperig: met noten en fruit
Combineer gesneden appelen en gehakte walnoten met gebakken spruitjes voor een herfstachtige salade. Voeg eventueel wat rozijnen, dadels of gedroogde cranberry's toe voor extra zoetheid. Voor een feestelijke twist kun je gehakte pecannoten gebruiken in plaats van walnoten. Geroosterde kastanjes en spruitjes zijn ook niet voor niets een klassieke combinatie. De zoete, nootachtige smaak van kastanjes past goed bij spruitjes.
5. Zoet en pittig: met mosterd en honing
Een saus van mosterd en honing geeft een heerlijke zoet-pittige smaak aan geroosterde spruiten. Meng de spruitjes met deze saus en rooster ze in de oven. Heel lekker bij gebraden kip.
6. Tikje kruidig: met sinaasappel en tijm
De frisse citrustoets van sinaasappel en de aardse smaak van tijm vormen een verrassend lekkere combinatie met spruitjes. Voeg net na het het roosteren wat geraspte sinaasappelschil en gehakte verse tijm toe. Lekker bij op vel gebakken vis in botersaus.
7. Op z’n oosters: met sojasaus en sesamolie
Roerbak de spruitjes met een beetje sojasaus en een scheutje sesamolie voor een oosterse toets. Voeg eventueel ook paddenstoelen als shiitakes toe voor een lekkere umamismaak. Wil je er een volwaardig gerecht van maken? Geef er dan noedels bij en werk ze af met sesamzaad en lente-uitjes.
Geniet van deze heerlijke wintergroente met de lekkerste recepten
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!