Meest recente artikelen

Hummus maken: zo krijg je deze klassieker onder de knie

Weetjes, trucs en tips van de pro’s

Hummus maken: zo krijg je deze klassieker onder de knie Artikel

Zelf hummus maken? Goed idee! Het is immers zowat de makkelijkste dip die er is. Het zou dan ook zonde zijn om ‘m niet zelf te bereiden…

Je hebt niet veel meer nodig om hummus te maken dan een mixer, een blik kikkererwten en enkele smaakmakers. Bovendien is hummus is supergezond! Hummus bevat immers geen gluten of zuivel maar wel heel veel eiwitten. Het is dus een goede vleesvervanger. De gezonde voedingsvezels dragen bij tot een gezonde spijsvertering.

Bovendien bevat hummus goede vetten, die gezond zijn voor het hart. Het sesamzaad in de tahin werkt dan weer ontstekingsremmend. Ten slotte is hummus ook cholesterolverlagend en rijk aan vitamine B1, vitamine B6, ijzer, magnesium, kalium en fosfor. Redenen genoeg dus om nu meteen zelf hummus te maken…

Hummus maken met droge kikkererwten of in blik?

  • Gedroogde kikkererwten zijn veel beter van kwaliteit dan die uit blik en hebben een meer nootachtige smaak. Ze geven je hummus echter een korreligere structuur. Bovendien moet je ze minstens tien uur weken en dan koken.
  • Ingeblikte kikkererwten zijn een waardig alternatief. Kijk dan wel of er geen bewaarmiddelen zitten. Kikkererwten die alleen in water en zout bewaard worden, zijn lekkerder.
  • Gebruik je gedroogde kikkererwten?Laat ze dan eerst een nacht weken in water en kook ze dan een uur in gezouten water tot ze zacht zijn. Je kunt ook hummus maken in de slowcooker, dan is weken niet nodig. Doe 300 gram gedroogde kikkererwten in de slowcooker, zorg dat ze net onderstaan met water en kook ze vijf à zes uur.
  • Je hoeft hummus trouwens niet per se met kikkererwten te maken. Probeer het ook eens met andere peulvruchten zoals witte bonen, erwten, tuinbonen, edamameboontjes…

Wat zit er nog in?

  • Citroensap: het zuur van de citroen geeft een frisse toets aan de volle, rijke smaak van de hummus.
  • Tahin: het geeft hummus die typische nootachtige, olieachtige en zelfs lichtjes bittere smaak.
  • Zout: een belangrijk ingrediënt om de smaak van peulvruchten in de verf te zetten. Zonder zout smaken peulvruchten flets.
  • Knoflook: blancheer de knoflook kort voor je hem aan de kikkererwten toevoegt.
  • Specerijen: gekookte kikkererwten hebben een vlezige textuur die heel geschikt is om sterke smaken te absorberen. Kruid je hummus met lekkere mediterrane en Midden-Oosterse specerijen, zoals gerookt paprikapoeder, kurkuma, za'atar, komijn of ras el hanout.

Goede vervangers

  • Lust je geen tahin of ben je allergisch voor sesamolie? Vervang de tahin door pindakaas of cashewboter.
  • Voeg Griekse yoghurt toe voor een lichtere hummus.
  • Citroensap kun je vervangen door limoensap wanneer je hummus maakt met jalapeñopepers en koriander. Sinaasappelsap past dan weer beter bij een hummus met butternut.

Hummus vooraf maken

Je kunt hummus ook op voorhand maken. Zelfgemaakte hummus kun je in een afgesloten potje vier à vijf dagen in de koelkast bewaren. Of je kunt 'm invriezen.

Geheim trucje…

Heb je wat meer tijd?Ontdoe de kikkererwten dan van hun velletje. Zo krijg je een nog romigere hummus. Je moet de kikkererwten (gedroogd én uit blik) dan wel eerst koken. Doe ze in een zeef en schud ze heen en weer: de velletjes zullen spontaan loskomen.

Een snuifje natriumbicarbonaat doet daarbij wonderen! Dat zorgt er immers voor dat de kalk in het leidingwater niet kan binden met de pectinemoleculen in de kikkererwten. Resultaat: de kikkererwten worden zachter en de velletjes komen makkelijker los. YotamOttolenghi gebruikt 1,5 eetlepel bicarbonaat per 500 gram gedroogde kikkererwten. Doe 1 eetlepel in het weekwater en de rest in de kookpot.

Hummus extra romig maken

  1. Blend de kikkererwten terwijl ze nog warm zijn. Omdat de vetten en eiwitten nog niet gestold of gehard zijn, zullen de smaken van de knoflook, tahin en citroensap beter geabsorbeerd worden en wordt de hummus licht en fluffy.
  2. Andere chefs zweren dan weer bij het omgekeerde: door een ijsblokje toe te voegen tijdens het blenden, komt er meer lucht in je hummus en wordt hij lichter en romiger. Let wel: je blender of hakmolentje moet bestand zijn tegen het crushen van ijsblokjes.
  3. Door de tahin, de knoflook en het citroensap eerst goed samen tot een emulsie te kloppen en ze dan pas met het ijswater en de kikkererwten te mengen, krijg je ook een romigere textuur.
  4. Gebruik in plaats van leidingwater het kookvocht of het vocht uit het blik. Deze aquafaba zorgt voor een extra luchtige hummus.

Pimp je hummus

Je kunt je hummus extra lekker maken met deze toevoegingen…

  • Een straaltje olijfolie
  • Enkele toefjes harissa
  • Turkse pul biberchilivlokken, gerookt paprikapoeder of sumak
  • Noten, zoals gehakte pecan- of walnoten, geschaafde amandelen of geroosterde pistachenoten
  • Zaden, zoals sesam-, nigella-, hennep- of maanzaad
  • Pitten, zoals zonnebloem-, granaatappel- of pijnboompitten
  • Iets zoets, zoals chutney, gekaramelliseerde rode ui, fijngehakte dadels, verse of gedroogde vijgen of een straaltje honing
  • Fijngehakte verse groene kruiden, zoals koriander, munt of bladpeterselie

Tips van de pro's

  • Sandra Bekkari: "Vul een confituurpot voor de helft met je zelfgemaakte hummus. Duw er staafjes wortel, selder en komkommer in en sluit de pot. Zo heb je een lekker en gezond meeneemhapje of lunch."
  • Jamie Oliver: "Dip ook eens staafjes groene appel in je hummus. Heerlijk!"
  • Gordon Ramsay: "Gebruik geen komijnpoeder, maar komijnzaad, dat je eerst roostert in een droge pan. Maximale smaak gegarandeerd."
  • Jeroen Meus: "Verrijk je hummus met een snuif cayennepeper en chilipoeder."

Klaar? Dippen maar!

Serveer hummus eens op de traditionele manier. Lepel de hummus op de opstaande randen van een aardewerken kommetje. Zo kun je niet alleen makkelijk dippen, maar zie je ook hoe goed de consistentie van de hummus is: zijdezacht, maar toch stevig genoeg om aan de randen te kleven. In het kuiltje in het middenlepel je wat olijfolie, enkele kikkererwten of verse kruiden. Serveer de dip met staafjes wortel, selder, radijzen, bloemkoolroosjes, soepstengels, crackers, warm flatbread of knapperig geroosterd pitabrood.

hummus maken

Hummus 5x anders

  1. Hummus met feta, mangochutney, noten en rozemarijn. Smeer de hummus uit op een groot bord en besprenkel hem met olijfolie. Lepel er chutney bovenop, verbrokkel er feta bij en eindig met fijngehakte noten en rozemarijn.
  2. Lichte hummus met verse kruiden en Griekse yoghurt. Maak je hummus en voeg er evenveel Griekse yoghurt aan toe, samen met een handje gesnipperde dille, munt en koriander.
  3. Rode hummus met tomaat. Mix de kikkererwten fijn met zongedroogde tomaten, citroensap, oregano en knoflook. Breng op smaak met wat olijfolie, peper, zout en komijnpoeder.
  4. Hummus met gegrilde paprika. Mix de kikkererwten fijn met knoflook, geroosterde paprika's, peterselie en komijn en breng op smaak met citroensap, peper en zout.
  5. Groene hummus met avocado en edamameboontjes. Mix de kikkererwten fijn met knoflook, blokjes avocado en ontdooide edamameboontjes en breng op smaak met peper en zout. Werk af met extra boontjes.

Weetjes over hummus

Kikkererwten associëren we vaak met de Midden-Oosterse keuken. Denk niet alleen aan hummus, maar ook aan falafel – gefrituurde kikkererwtenballetjes. In 2008 brak er in het Midden-Oosten zelfs een heuse hummusoorlog uit. Zowel Libanon als Israël beweert het land van oorsprong te zijn. Israëli's behaalden in 2010 het wereldrecord van de grootste hummus ter wereld: 4.082 kilo. Luttele maanden later verbrak Libanon dit record met een hummus van maar liefst 10.450 kilo.

Het oudste gerecht ter wereld

Van romig zacht tot stevig met een bite, van mild tot pittig: hummus bestaat in veel variëteiten. Deze smeuïge kikkererwtenpuree mag dan bij ons nog niet zo lang populair zijn, in het Nabije en Midden-Oosten kennen ze die al duizenden jaren. Hummus zou zelfs een van de oudste gerechten ter wereld zijn en al in het oude Egypte gegeten zijn. De eerste geschriften over het gerecht met de naam hummus – Arabisch voor 'kikkererwt' – dateren van de dertiende eeuw. Hummus wordt gegeten als dip, als (warme) saus of als 'bedje' voor geroosterd en gekruid lams- of rundvlees.

Video: zo maak je zelf hummus

https://youtube.com/watch?v=P8iW6YtDDNE%3Fsi%3DCaEsTN5JoH8hbhUs

Abonneer je op het Libelle Lekker YouTube-kanaal en ontdek er dagelijks toffe kookvideo's.

Zelf hummus maken? 10 recepten

Deze gerechten kun je ook met hummus maken

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen