Meest recente artikelen

Feestmenu: zoveel heb je nodig per persoon

Nooit meer kalkoen te weinig of kroketten te veel

Feestmenu: zoveel heb je nodig per persoon Artikel

Je kookt elke dag voor vier, maar met kerst zitten jullie met achttien aan tafel. Hoeveel hapjes, hoeveel soep en hoeveel kroketten heb je dan nodig per persoon? Geen paniek: daar bestaan handige richtlijnen voor. Ontdek ze hier en niemand gaat na jouw feest met honger naar huis.

“Zijn dat wel genoeg hapjes?” “Die puree, dat lijkt zo weinig. Zou ik niet toch nog wat extra aardappelen schillen?” Herkenbare gedachten, zo rond de feestdagen. Als je kookt voor meer mensen dan je gewoon bent, is hoeveelheden inschatten niet gemakkelijk. Wij helpen je op weg zodat jouw feestmenu voor kerst een voltreffer wordt.

De hapjes

Chips, olijfjes, minipizza’s uit de oven … Een lekker aperitiefhapje lust iedereen. Maar het is ook niet de bedoeling dat de gasten geen pap meer kunnen zeggen voor ze aan tafel gaan. Overdrijf dus niet met de hapjes. 5 à 6 stuks per persoon – en daar rekenen we ook chips en blokjes kaas bij – is ruim voldoende.

Soep

1 liter soep is genoeg voor 4 personen. Meet ook even de inhoud van je pollepel: doe ‘m vol water en giet dat in een maatbeker. Zo weet je precies hoeveel je straks in elk bord schept. Een beetje extra soep maken kan nooit kwaad: een restje kun je makkelijk bewaren in de diepvriezer.

Vlees en vis

Voor een voorgerecht reken je 75 g vlees of 100 g vis per persoon. Voor het hoofdgerecht mag je die hoeveelheid verdubbelen: 150 g vlees, 200 g vis per persoon. Vis is lichter verteerbaar dan vlees, daarom mag je er wat meer van serveren. Heb je veel mannen aan tafel zitten? Zij eten meestal wat meer, en dan vooral vlees. Voorzie dus in dat geval wat extra voor het hoofdgerecht.

Liever vegetarisch?

Groenten

Een standaardportie groenten bedraagt 200 g per persoon. We hebben het dan over het schoongemaakt gewicht: maak je broccoli of spruitjes of een andere groente waar je bij het schoonmaken veel van af snijdt, voorzie dan wat extra.

Aardappelen, pasta en rijst

Reken op 200 à 250 g aardappelen per persoon (voor puree mag dat 250 à 300 g per persoon zijn). Ga je kroketjes serveren, voorzie dan 6 stuks per persoon en hou een extra zak achter de hand in de diepvriezer.

Voor rijst en pasta die je als bijgerecht serveert, reken je 50 à 60 g droog gewicht (dus voor de rijst of pasta gekookt is). Geef je pasta als een hoofdgerecht, met een feestelijke saus, dan mag je op 100 à 125 g droge pasta per persoon rekenen.

Brood

1/3 stokbrood per persoon is voldoende.

Gourmet en fondue

Ook populair tijdens de feestdagen! Hier eet je vooral vlees. Reken op 250 à 300 g per persoon en vul aan met groenten, aardappel-, pasta- of rijstsalade en brood, volgens de hoeveelheden hierboven.

Een buffet

Een kerstbuffet kun je makkelijk op voorhand maken, maar het is moeilijk om hoeveelheden in te schatten. We proeven graag van alles wat, maar je weet nooit wat het populairst zal zijn. Reken erop dat de meeste mensen eerder vlees dan vis zullen kiezen. Voorzie 250 g vlees en 150 g vis per persoon, aangevuld met groenten, salades en brood volgens de hoeveelheden hierboven.

Tot slot nog een handige tip

Op libelle-lekker.be kun je makkelijk het aantal personen waarvoor je een recept gaat maken, aanpassen. De benodigde hoeveelheden worden dan ook automatisch aangepast.

Hoe je dit doet? Naast het aantal personen staat een – en +. Hiermee kun je eenvoudig het aantal personen aanpassen.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen