Meest recente artikelen

Hoe maak je mayonaise?

Wij tonen het stap voor stap

Hoe maak je mayonaise? How to's

Zelf mayonaise maken is niet moeilijk. Ook jij kan het! In dit filmpje tonen we je hoe je dat doet, én we vertellen je ook wat je met die zelfgemaakte mayonaise nog meer kunt maken.

Eigeel, mosterd, citroen en olie zijn belangrijk, maar je techniek is de échte basis voor smeuïge mayonaise. Heerlijk bij frietjes of bij een salade!

Zo maak je mayonaise

Ons basisrecept

Wie vond mayonaise eigenlijk uit?

De Romeinen! Zij maakten al aioli, een soort knoflookmayonaise, op basis van ei en olie. En omdat alle wegen leiden naar Rome, veroverde het lekkere sausje in no time de hele wereld. De naam zou echter komen van Mahon – een stadje op Menorca waar de Fransen de Britten overwonnen. Omdat dat uitgebreid gevierd moest worden, maar er weinig ingrediënten voorhanden waren, experimenteerde een Franse legerkok met wat hij ter plaatse vond: brood, ei en olie. De salsa mahonesa – later herdoopt tot mayonaise – was geboren. Nu kent elk land zowat z’n eigen variant van de saus. Zo houden Nederlanders en Britten eerder van zoete mayonaise en zweren Fransen en Belgen bij varianten met lekker veel citroen of met extra mosterd.

De grootste mayonaise-eters

Nee, dat zijn niet de Belgen, maar de Russen! De gemiddelde Rus zou 2,5 kg mayonaise per jaar opeten.

Dit kun je maken met je zelfgemaakte mayonaise

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen