Meest recente artikelen

Hoe maak je mayonaise?

Wij tonen het stap voor stap

  • Deel dit artikel:
Hoe maak je mayonaise? How to's

Zelf mayonaise maken is niet moeilijk. Ook jij kan het! In dit filmpje tonen we je hoe je dat doet, én we vertellen je ook wat je met die zelfgemaakte mayonaise nog meer kunt maken.

Eigeel, mosterd, citroen en olie zijn belangrijk, maar je techniek is de échte basis voor smeuïge mayonaise. Heerlijk bij frietjes of bij een salade!

Zo maak je het:

  1. Klop 1 eidooier los met 1 koffielepel citroensap, 1 koffielepel dijonmosterd, wat peper en zout.
  2. Klop dit met de garde zachtjes op.
  3. Voeg geleidelijk in een straaltje wat maïsolie toe, tot de gewenste dikte bereikt is.
  4. Proef en voeg eventueel nog extra peper en zout toe.

 

ESave

En met de mixer?

Doe de eidooier, het citroensap, de dijonmosterd, peper en zout in een hoge maatbeker. Overgiet met ongeveer 250 ml maïsolie. Zet de staafmixer over de eidooier, mix en trek tegelijkertijd de staafmixer zachtjes omhoog. Klaar!

Wie vond mayonaise eigenlijk uit?

De Romeinen! Zij maakten al aioli, een soort knoflookmayonaise, op basis van ei en olie. En omdat alle wegen leiden naar Rome, veroverde het lekkere sausje in no time de hele wereld. De naam zou echter komen van Mahon – een stadje op Menorca waar de Fransen de Britten overwonnen. Omdat dat uitgebreid gevierd moest worden, maar er weinig ingrediënten voorhanden waren, experimenteerde een Franse legerkok met wat hij ter plaatse vond: brood, ei en olie. De salsa mahonesa – later herdoopt tot mayonaise – was geboren. Nu kent elk land zowat z’n eigen variant van de saus. Zo houden Nederlanders en Britten eerder van zoete mayonaise en zweren Fransen en Belgen bij varianten met lekker veel citroen of met extra mosterd.

De grootste mayonaise-eters

Nee, dat zijn niet de Belgen, maar de Russen! De gemiddelde Rus zou 2,5 kg mayonaise per jaar opeten.

Dit kun je maken met je zelfgemaakte mayonaise

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen