Meest recente artikelen

De paddenstoelen die je deze feestdagen móét proberen

Toppers met paddenstoelen

De paddenstoelen die je deze feestdagen móét proberen Artikel

Champignons horen helemaal bij het najaar. In deze feestgerechten smaken ze beter dan ooit.

Onze favoriete feestpaddenstoelen

Boschampignons

Smaak & structuur: boschampignons koop je in het seizoen op de markt of in de supermarkt en zijn vaak een mix van verschillende soorten al dan niet wildgeplukte paddenstoelen zoals eekhoorntjesbrood, cantharellen en pieds-de-mouton of gele stekelzwammen. Ze zijn peperig van smaak en stevig van structuur.

Feestbereiding: boschampignons hebben niet veel nodig om te schitteren. Verwijder mos en aarde en bak ze kort en krachtig op in goede boter met extra smaakmakers zoals knoflook en tijm. Ook lekker met die andere bosklassieker: de truffel.

Portobello's

Smaak & structuur: portobello's zijn vlezig van structuur en dus dé ­perfecte vleesvervangers voor bij­voorbeeld een burger of steak.

Feestbereiding: dankzij de grote holte is de portobello enorm dankbaar om te vullen met een heerlijke luxerisotto of quinoa. Je kunt ze echter ook bakken in boter en miso en gebruiken als vleesvervanger bij een klassieke aardappelpuree of gratin dauphinois.

Beukenzwammetjes

Smaak & structuur: kleine trosjes beukenzwammetjes zien er niet alleen leuk uit, ze zijn ook ontzettend fijn om mee te werken. Ideaal om te bakken, want ze houden hun structuur en bite. Je vindt bij ons in de supermarkt zowel de bruine als de witte variant, waarbij de witte variant een minder intense ­paddenstoelsmaak heeft en de bruine net aardser smaakt.

Feestbereiding: ze zijn heerlijk in een oosters soepje, dat je op smaak brengt met sojasaus, teriyakisaus of misopasta. Maar je kunt ze ook krokant bakken op een teppanyaki-plaat of gourmet. Dat maakt deze paddenstoelen de ideale variant voor gasten die misschien niet zo tuk zijn op andere paddenstoelen.

Kastanjechampignons

Smaak & structuur: kastanjechampignons zijn nootachtig van smaak en stevig van structuur. Ze ­lijken op Parijse champignons en je kunt ze voorgesneden of in hun geheel kopen in de supermarkt.

Feestbereiding: deze champignons zijn lekker als je ze kort en krachtig roostert op hoog vuur met sjalot, knoflook en tijm. Blus ze eventueel met een sausje van rode wijn, porto of madeira. Ze passen ook heel goed op een feestelijke pizza.

Koningsoesterzwammen

Smaak & structuur: de naam zegt het al, de koningsoesterzwam is een van de mooiste en smaakvolste paddenstoelen die je koopt in de ­supermarkt of op de markt. De koningsoesterzwam heeft een fluweelachtige licht grijsbruine hoed en een grote stevige witte steel.

Feestbereiding: door hun grote ­formaat zijn koningsoesterzwammen ideaal om in dikke plakken te snijden en dan te grillen. Serveer ze met een klassieke peperroomsaus, beurre blanc of bearnaise en je zult geen vlees missen.

Eekhoorntjesbrood

Smaak & structuur: eekhoorntjesbrood kun je in de feestperiode zowel vers als gedroogd kopen. De smaak van eekhoorntjesbrood is best intens en daardoor liggen ze misschien minder voor de hand als je gasten niet heel erg van paddenstoelen houden. Echte fans zijn wel dol op de ­delicate aardse smaak van het eekhoorntjesbrood.

Feestbereiding: gedroogd eekhoorntjesbrood moet je eerst weken voor je ermee aan de slag kunt en is ideaal om te gebruiken in een risotto. Ook vers eekhoorntjesbrood combineert heerlijk met een pasta. Fris het nog even op met citroensap.

Zo maak je ze schoon

  • Spoel paddenstoelen zeker niet en ­dompel ze ook niet onder ­water. Borstel of veeg met een licht vochtig doekje het vuil weg. Er bestaan ook speciale borsteltjes, maar een vochtig doekje is helemaal prima.
  • Check de steeltjes en snij de harde uiteinden weg. Bewaar die uiteinden eventueel om in een bouillon te verwerken.
  • Snij of scheur ze in gelijke stukken. Zo bakken ze egaal en krokant.

Aan de slag met deze feestelijke recepten

Dit maakt Libelle-chef Ilse met deze feestelijke paddenstoelen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen