Meest recente artikelen

Koken à la Ottolenghi: deze ingrediënten moeten zeker in je voorraadkast

Voor op je boodschappenlijstje

Koken à la Ottolenghi: deze ingrediënten moeten zeker in je voorraadkast Artikel

Wil je de smakelijke keuken van Yotam Ottolenghi kopiëren, dan heb je deze 10 ingrediënten best binnen handbereik. Van Berberisbessen tot Za’atar… Deze smaakmakers kunnen alvast op je shoppinglijstje.

In zijn boek 'Simple' nam Yotam Ottolenghi zich voor de ingrediënten zo beperkt mogelijk te houden. En dus stelde hij een top tien samen van zijn favoriete smaakbommen, waarmee hij zijn gerechten graag extra bijzonder maakt. Omdat de ingrediënten superlang houdbaar blijven, zijn ze ideaal om mee te blijven experimenteren. Proef, strooi… en proef opnieuw! Het worden opwindende tijden in de keuken…

De voorraadkast van Ottolenghi in 10 ingrediënten

Sumak

Sumak herken je als het schattige struikje met rode besjes dat je al eens in een vaasje op tafel ziet in een restaurant. Meestal komt het echter in gemalen vorm, nadat de bessen gedroogd en gekneusd zijn. Sumak zorgt voor een zure citrussmaak. Het is lekker in zowel hartige als zoete bereidingen: in yoghurt, in een dressing of bij aardbeien.

Za'atar

Za'atar maakt alles lekkerder, van vlees tot groenten. De za'atar-plant is een wilde oreganosoort, verwant aan marjolein. De blaadjes worden gemalen en gemengd met sumak, zout en sesamzaad.

Urfa-chilivlokken

Verwar urfa-chilivlokken niet met gewone chilipeper. Ze komen uit Turkije en zijn veel minder pikant. Daar worden ze ook isot biber genoemd. De peper wordt in de zon gedroogd. Daardoor slaat hij zwart uit en krijgt hij een licht rokerige smaak. Lekker op een roerei, bij kaas of op tomaatjes uit de oven.

Gemalen kardemomzaad

Kardemom ken je vooral als peultjes. Je kunt ze kneuzen tot poeder of gemalen kopen. Zalig om een kardemombun van te maken of om andere desserts diepgang te geven. Of strooi er wat van over een kom noedels.

Granaatappelmelasse

Wil je een zoete toets toevoegen, zonder dat je gerecht te plakkerig wordt en scherpte verliest? Dat lukt met granaatappelmelasse. Heerlijk bij lamsgehakt of een stoofpotje. Onmisbaar als een van ingrediënten die Ottolenghi vaak gebruikt.

Rozenharissa

Harissa kan superpikant zijn, vaak is een mespuntje al genoeg. Daarom is rozenharissa interessanter. Dankzij de rozenblaadjes krijgt deze stevig gekruide Noord-Afrikaanse chilipasta een zoete toets. Ideaal om aardappelen mee in te strijken voor je ze poft in de oven. Of als extraatje bij een omelet met manchego.

Tahin

Tahin wordt almaar populairder. Deze pasta van gemalen sesamzaad kan qua smaak enorm verschillen van merk tot merk. Tahin kun je gieten of met yoghurt mengen om hem vloeibaarder te maken. Het is een originele dressing bij geroosterde groenten en geeft smaak aan je hummus. Maar tahin is ook lekker puur op toast of bij vanille-ijs.

Berberisbessen

Berberisbessen zijn zuurder dan rozijnen of cranberry's en zijn lekker in een beignet of een salsa. Ze zijn echter niet zo makkelijk te vinden. Je kunt ze eventueel vervangen door andere gedroogde bessen. Die laat je eerst een halfuurtje laat marineren in citroensap.

Zwarte knoflook

Zwarte knoflook ziet er niet alleen indrukwekkend uit. Hij smaakt ook totaal anders dan de witte variant. Het gaat op zich wel om dezelfde plant, maar zwarte knoflook is gefermenteerd. Daardoor is het een pak milder, zoeter en meer umami van smaak. Zo kan zwarte knoflook mooi bitterheid counteren, maar ook een rijstgerecht verzachten.

Ingemaakte citroen

Ingemaakte citroenen worden veel gebruikt in de Arabische keuken en zorgen voor een volle citrussmaak. Ottolenghi gebruikt in z'n ingrediënten vaak enkel de zeste, om aardse bietjes op smaak te brengen of een salade op te frissen.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen