Meest recente artikelen

Wat is crispy chiliolie en waarvoor kun je het gebruiken?

Hét geheime ingrediënt voor extra smaak en crunch

Wat is crispy chiliolie en waarvoor kun je het gebruiken? Artikel

Crispy chiliolie – de pittige smaakmaker die elk gerecht naar een hoger niveau tilt – is het hippe ingrediënt van het moment. Van noedels tot toast avocado: een lepeltje volstaat. Wat crispy chili oil is, hoe je het gebruikt én hoe je het makkelijk zelf maakt: je ontdekt het hier.

Crispy chili oil is de nieuwste culinaire hype. Deze knapperige, pittige olie is razend populair in de Aziatische keuken en verovert nu ook onze contreien. Maar wat is crispy chiliolie precies, in welke gerechten kun je het gebruiken, waar kun je het kopen en kun je het ook zelf maken?

Wat is crispy chiliolie?

In Azië wordt Crispy chiliolie dagelijks gebruikt om gerechten mee af te werken. In China wordt de olie bijvoorbeeld standaard bij dumplings geserveerd. Crispy chili olie – ook wel chili crisp genoemd – is een aromatische olie op basis van chilipeper, knoflook en andere smaakmakers.

De olie wordt op smaak gebracht met knapperige chilivlokken en andere ingrediënten (vandaar: crispy), wat zorgt voor een unieke combinatie van warmte, umami en textuur. Het geheim zit 'm in de bereiding: de olie wordt verhit en over de droge ingrediënten gegoten, waardoor die hun aroma's afgeven én lekker krokant worden.

Waarvoor kun je crispy chiliolie gebruiken?

Crispy chili olie is ongelofelijk veelzijdig. Je kunt het gebruiken als…

Of je nu houdt van pittig of gewoon wat extra diepgang zoekt: een lepel van de knapperige chiliolie kan wonderen doen.

Waar vind je crispy chili oil?

Je vindt crispy chiliolie in de Aziatische supermarkt of (online) speciaalzaken, maar ook steeds vaker in grote Belgische supermarkten.

Zelf crispy chiliolie maken

Zelf crispy chili oil maken is makkelijk, en je kunt het recept helemaal aanpassen aan jouw smaak.

Nodig

  • 250 ml neutrale olie (bijv. arachide- of zonnebloemolie)
  • 4 el chilivlokken (mild of heet, naar smaak)
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 kleine ui, fijngehakt
  • 1 el sesamzaadjes
  • 1 tl sojasaus (optioneel)
  • zout

Zo maak je het

  1. Verwarm de olie in een steelpan tot ongeveer 170°C.
  2. Voeg knoflook en ui toe en bak tot ze goudbruin en krokant zijn. Haal ze uit de olie en laat uitlekken.
  3. Doe de chilivlokken, sesamzaadjes en eventueel zout in een hittebestendige pot.
  4. Giet de hete olie er voorzichtig over.
  5. Voeg tot slot de krokante knoflook en ui toe, en eventueel een scheutje sojasaus.
  6. Laat afkoelen en bewaar in een luchtdicht potje tot 1 maand in de koelkast.

Recepten met crispy chiliolie

Of je nu fan bent van de Aziatische keuken of gewoon houdt van wat extra pit: probeer de olie uit in deze gerechten. Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen