Meest recente artikelen

Zo maak je de perfecte scones

De testkeuken

Zo maak je de perfecte scones Artikel

In haar boek ‘Van scone tot teacake’ geeft culinair auteur Regula Ysewijn haar favoriete Britse recepten voor gebak. Er staan uiteraard ook enkele sconerecepten in. Hier geeft Regula haar beste tips prijs om perfecte scones te bakken.

Regula: "De perfecte scones voor mij? Niet te zoet, zodat je ze royaal kunt besmeren zonder je schuldig te voelen. Ik vind ze ook lekkerder als ze een beetje grof zijn, met een kruimelige buitenkant en een zachte binnenkant. Als daar nog echte clotted cream en homemade frambozenconfituur bij geserveerd worden, dan ben ik helemaal in de wolken!"

Liever meteen aan de slag? Scrol verder naar onze recepten onderaan dit artikel.

Regula's baktips

  • Doop je koekjesvorm eerst even in wat bloem, zo blijft er geen deeg hangen aan het vormpje en kun je er mooie scones mee uitsteken.
  • Voeg een snuifje zout en een klein scheutje melk toe aan het losgeklopte ei. Dan kun je het ei beter over de scones borstelen.

Perfecte goed gerezen scones?

  • Een koffielepel citroensap voegt niet meteen smaak toe aan je scones, maar zorgt ervoor dat het bakpoeder beter reageert, waardoor je deeg beter rijst.
  • Sconedeeg mag je niet te veel kneden, je moet het eerder duwen. Gebruik ook geen deegroller om de lap te vormen, maar doe dat met je handen.
  • Werk snel: als je te lang wacht, verliest het bakpoeder zijn werking.
  • Probeer bij het uitsteken niet te veel met de vormpjes te draaien. Anders rijzen de scones minder goed.

Scones zijn lekker met…

  • Clotted cream: traditioneel eet je scones in Groot-Brittannië met clotted cream, een heel dikke, gestremde room. Die is bij ons echter niet zo gemakkelijk te vinden. Gebruik zure room of meng 1 deel opgeklopte, licht gesuikerde slagroom met 2 delen mascarpone.
  • Boter en zelfgemaakte confituur van frambozen of aardbeien, marmelade of verse geprakte frambozen.
  • Lemoncurd: een Engelse specialiteit gemaakt van citroen, boter, suiker en eieren. Je vindt het in de betere supermarkt of maakt het zelf met ons recept.

De perfecte manier om scones te eten?

Scones mogen nooit met een mes worden gesneden. Als ze correct gebakken zijn, hebben ze in het midden een barstje, waardoor je de scone in tweeën kunt breken. Nadien kun je ze besmeren met room en confituur. De graafschappen Devon en Cornwall zijn al tientallen jaren verwikkeld in een 'eerst room of eerst jam'-debat. Regula: "Ik denk dat het niet gaat om wat goed is, maar om hoe iemand zijn scone het liefst heeft."

Zo bewaar je scones het best

  • Scones zijn het lekkerst als ze net uit de oven komen en nog een beetje lauw zijn. Laat ze afkoelen op een rooster. Bedek ze met een theedoek, zodat ze lekker zacht en vers blijven.
  • Je kunt ze ook bewaren, maar verpak ze dan luchtdicht en eet ze binnen de 1 à 2 dagen op. Warm ze dan 5 minuten op in een oven van 180°C.
  • Scones invriezen kan ook. Doe dat dan direct nadat ze zijn afgekoeld. Je kunt ze 3 maanden bewaren in de diepvries. Ontdooi ze gewoon de avond voor je ze wilt eten in de koelkast en verwarm ze zoals hierboven aangegeven voor je ze serveert.

Hier eet je echt perfecte scones

Regula Ysewijn: "Scones komen oorspronkelijk uit Schotland, waar ze als brood gegeten werden. Ze werden gebakken op een hete plaat, niet in een oven. Later werd bakpoeder toegevoegd, zodat ze mooi rezen. De naam scones – die eigenlijk met korte 'o' moet worden uitgesproken – is afgeleid van het Gaelische woord 'sgonn', wat 'vormeloze massa' betekent."

Hier kun je vandaag de beste scones vinden.

Mayfair High Tea

Geniet in een very British interieur van een Royal High Tea (met champagne), een High Tea of een eenvoudigere Cream Tea. Mét scones uiteraard!

Arbeidstraat 29, Aalst, mayfair-hightea.be

Huset

Sfeervol theehuis met zonnig terras in hartje Gent, waar je onder het motto 'One Does not Simply Eat a Single Scone' kunt genieten van verschillende soorten scones: hartig, vegan, classic, met rozijn en veenbes of met roos en korenbloem. Of ga meteen voor een heerlijke high tea!

Hoogstraat 49, Gent, husetgent.be

Passeviet

Het ontbijt-/koffie-/theehuis Passeviet is een begrip in Brugge. Je kunt er terecht voor een zoet of hartig ontbijt mét verse thee of voor een overdadige afternoon tea (enkel op reservatie!), met uiteraard scones, clotted cream en aardbeienconfituur.

Smedenstraat 48, Brugge, passeviet.be

Salon de thé Claude

In het Salon de thé Claude, in het hart van Antwerpens mooiste winkelbuurt, kun je in het weekend op maar liefst drie momenten van de dag van een echte Engelse tea genieten, met alles erop en eraan. Er is keuze uit veertien soorten thee en de versgebakken scones zijn fingerlicking good! Reserveren is aangeraden.

Groendalstraat 18, Antwerpen, salondetheclaude.be

Onze recepten voor perfecte scones

Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen