Meest recente artikelen

Weet jij wat labneh is?

Een vleugje Libanon op je bord

Weet jij wat labneh is? Artikel

Labneh is een verse kaas gemaakt van uitgelekte yoghurt. Een vast onderdeel van Libanese mezze. Tijd om deze lekkernij te ontdekken!

Het woord ‘labneh’ komt van het Arabische woord voor yoghurt: laban. Je vindt deze kaas soms in een Midden-Oosterse winkel, maar je kan het ook makkelijk zelf maken.

Zo maak je het zelf

Vermeng lekkere, volle schapen- of geitenyoghurt met zout (1/4 kl op een liter yoghurt). Leg een theedoek (gewassen zonder wasverzachter!) in een vergiet of zeef en schep de yoghurt er in. Dek af met huishoudfolie of een vochtige doek. Hang het vergiet of de zeef in een kom en laat de yoghurt een nacht in de koelkast uitlekken. Het resultaat is een dikke, romige massa. Soms smeerbaar, soms stevig genoeg om er balletjes van te rollen.

En zo eet je het

In Libanon en Syrië krijg je labneh meestal op een bordje met wat olijfolie, paprikapoeder en verse kruiden zoals munt en dille. Maar je kunt labneh ook als dessert eten, dan wordt de yoghurt voor het uitlekken niet vermengd met zout. Hij is ook heerlijk als dip met een stukje platbrood of bij lamsvlees.

3x lekker met labneh

  1. Labneh leent zich bijzonder goed als dipsaus. Breng de verse kaas op smaak met kruiden, olijfolie, citroensap en look. Lekker met een stukje platbrood of pitabrood.
  2. Als je de yoghurt iets langer laat uitlekken, wordt de labneh steviger. Je rolt er (pingpong)balletjes van die lekker smaken met een geutje olijfolie en wat paprikapoeder.
  3. Balletjes labneh (labneh makbous bi zayt) kan je tot vijf weken bewaren in de koelkast. Je laat de balletjes eerst twee dagen drogen in de koelkast, gewikkeld in een theedoek. Leg ze vervolgens in een bokaal, overgiet met olijfolie en vul aan met takjes tijm en enkele pikante pepertjes.

De Libanese keuken is hot! Ontdek hier nog andere typische smaken en ingrediënten.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen