Dit zijn dé aperotrends van 2025
De 15 hipste hapjes en drankjes
Van rosé met hapjes van bij ons tot tex-mex-apero met oosters geïnspireerde drankjes: je gaat zo simpel of zo exotisch als je het zelf wil, met deze aperotrends van 2025.
Wil je weten welke hapjes en drankjes nu helemaal hot zijn? Neem er alvast een glaasje bij en laat je meenemen in zomerse sferen: dit zijn de aperotrends die de zomer van 2025 zullen bepalen.
Dé aperotrends voor zomer 2025
Trend 1 – Lekker lokaal
De mooiste onder de aperotrends van 2025? Consumenten kiezen steeds vaker voor duurzame, lokale producten. Biologische wijnen, lokaal gebrouwen drankjes en aperohapjes met seizoensingrediënten of ingrediënten uit eigen tuin zijn dan ook enorm populair en staan vaak centraal op een aperoplank. Zo ga ook jij voor een lekkere lokale apero…
- Cheeselover? Ga naar jouw lokale kaaswinkel en stel een Belgisch kaasplankje samen. Onze lokale kazen zijn ongelooflijk veelzijdig: van het Antwerps Pikantje tot een Belgische brie en van een oude Brugse mosterd-fenegriekkaas tot een kleurrijke zachte en smeuïge geitenkaas van Florette.
- Ga naar je favoriete bakker en bestel een hartig aperitiefbrood, zoals een focaccia, ciabatta of plukbrood met pesto. Combineer het met enkele van je favoriete dips, kazen en flinterdun gesneden charcuterie, en jouw aperitief is goed ingezet.
- De budgetvriendelijkste aperoplank stel je samen uit je eigen tuin, met snoepkomkommers, -tomaten en -paprika's, kraakverse radijzen en knapperige wortelen. Heb je daslook in de tuin of barst je rucolaplant uit zijn voegen? Maak er dan een pesto mee om bij die frisse moestuinschatten te serveren. Eetbare bloemen zijn perfect om je dip mee af te werken. Goed om te weten: bieslook- en rucolabloemen zijn ook eetbaar.
- Ga in het weekend naar de lokale markt en laat je inspireren door het lekkers van de marktkramers. Check zeker ook de wat exotischere kraampjes. Wil je er een uitstap van maken? De Great Market in Brussel biedt de heerlijkste mediterrane en Midden-Oosterse delicatessen aan. Koop wat je lekker vindt en nestel je in de avondzon voor een apero on the go. Info vind je op greatmarket.be.
Trend 2 – Roséfestival
Rosé is de onbetwiste nummer één. Zowel op terrasjes als thuis worden er in de zon meer flessen rosé gekraakt dan witte of rode. Zo verkocht een supermarktketen in 2024 maar liefst 9 miljoen liter roséwijn, de helft daarvan tijdens de de zomer. Ook in de hogere prijscategorie van de schuimwijnen zijn de rosé bubbels in opmars.
En ook Libelle is mee met de aperotrends, met de lancering van een eigen rosépakket voor de zomer van 2025, dat je nú kunt bestellen. Chin-chin!
Wist je dat…
Rosé meestal gemaakt wordt van blauwe druiven? Omdat de schillen al vroeg in het proces verwijderd worden, hebben ze weinig tijd om kleur af te geven, vandaar de lichte tint van rosé wijn. Hoe langer de schillen kunnen trekken, hoe donkerder de rosé. Rosé drink je het liefst gekoeld en jong – maximaal drie jaar oud.
Trend 3 – Pizzaparty
Telt jouw aperitiefgezelschap veel kinderen? Organiseer dan een apero-pizzaparty. Pizza's kun je immers met veel hongerige monden delen. Pizzaiolo's met ervaring bakken hun pizza al in een echte pizzaoven op hout of pellets. Wie het graag wat voorzichtiger aanpakt, kan investeren in een elektrisch exemplaar.
Hier ontdek je alles over zelf pizza's bakken bij je thuis.
Trend 4 – Bar bites
Bar bites ken je misschien beter als canapés, fingerfood of cocktailsnacks. Steeds meer cocktailbars bieden in navolging van de aperitiefbuffetjes in Italiaanse enoteca’s ook ‘bar bites’ aan. Die kleine hapjes hebben net dat tikkeltje meer dan de traditionele olijven en bitterballen, maar smul je toch in één beet op. Denk aan miniburgers, smørrebrød, spiesjes of gevulde slakropjes.
Trend 5 – Alcoholvrij boomt
Non-alcoholische/low-alcohol alternatieven worden nóg populairder. Terwijl je tien jaar geleden enkel mierzoete frisdrank of fruitsap vond, heb je nu keuze te over. We zijn ons steeds meer bewust van onze gezondheid en verkiezen kwaliteit boven kwantiteit.
Nieuwe trends op de non-alcoholische kaart zijn onder meer mocktails met complexere umamismaken, zoals zeewier, citrusschillen, szechuanpeper en zelfs miso.
Doen het ook goed: drankjes op basis van kombucha en pet-nat. De ‘Petillant Naturel’ (natuurlijk bruisend) is een ongefilterde mousserende drank, waarbij de bubbel wordt verkregen op de meest natuurlijk manier van vergisten: de ‘méthode ancestrale’.
Trend 6 – Zebradrinken
Aansluitend bij de vorige trend, en nu al het woord van het jaar op de Libelle-redactie: zebradrinken. Hierbij wissel je alcoholische en non-alcoholische dranken met elkaar af. Dat is slim! Een cocktail met een mocktail bijvoorbeeld…
Trend 7 – Frozen drinks
Niets smaakt zo lekker op een warme dag als een frozen cocktail. Aperol-slushies, bevroren rosé (‘frosé’) en margarita’s uit de diepvries zorgen voor verfrissing. Ook alcoholvrije versies met bevroren fruit en kruiden zijn populair.
Trend 8 – Gezonde apero
In de supermarkt kopen we steeds meer gezonde apero-snacks en daar spelen de ketens handig op in.
- Vorige zomer lanceerden ze al verschillende groentetapas, zoals kant-en-klare groenteschotels met bijbehorende sausjes.
- Solo-apero gepland? Ook de individuele porties groentechips en -frietjes kenden een enorm succes en vind je dus nog steeds in overvloed.
- Rauw zijn groenten ideaal om te dippen in een lekkere hummus, guacamole of tapenade.
- Nog een trend: geroosterde noten! Ga voor pinda’s, amandelen of een zelfgekozen mix.
Trend 9 – Hummus
Hummus blijft met stip dé hapjestopper. Naar jaarlijkse gewoonte lanceren de grote supermarktketens enkele leuke seizoenssmaken, gaande van een smokey variant die je aan BBQ doet denken, over een frisse citroenhummus met gember, tot een pittige chimichurri-hummus. Handig als basishapje om zelf nog te pimpen!
Trend 10 – Klassieke-cocktails-comeback
Vooral de ‘makkelijkere klassiekers’ zijn weer in trek. Denk aan cocktails zoals de margarita, paloma, aperol spritz en Long Island Iced Tea. Deze cocktails zijn relatief eenvoudig te bereiden, ook voor een grotere groep gasten. De espresso martini blijft populair, maar de gin-tonic en grote ballonglazen zijn over hun hoogtepunt heen.
Trend 11 – Tex-mex
De tex-mexkeuken blijft geliefd bij het aperitief. Guacamole staat op nummer 1, maar ook nieuwe kruidenmixen vinden hun weg naar de aperoplank. Met de American Ranch Dip-Mix maak je met zure room bijvoorbeeld een heerlijke dip voor bij nacho’s. Ook empanada’s zijn in: maak ze zelf of koop ze diepgevroren.
Trend 12 – Vis uit blik
Visjes zijn de komende maanden overal. Hoewel vis gezien wordt als een duur ingrediënt, kun je het budgetvriendelijkerhouden met vis uit blik.
Zo is ansjovis een echte umamibom en smaakt hij verwerkt in een gerecht veel minder zout. Ansjovisboter, bijvoorbeeld, is heerlijk bij de apero. Je kunt de boter op basis van vis in blik tot wel een week op voorhand maken en in een goed afgesloten bakje in de koelkast bewaren.
Trend 13 – Hot honey
Hot honey, dé hit op sociale media, is een onweerstaanbare smaakmaker. Je verwarmt je favoriete vloeibare honing in een steelpannetje en voegt spicy ingrediënten toe, zoals chilivlokken, crispy chiliolie of fijngesnipperde jalapeño’s.
De zelfgemaakte hot honey kun je daarna gebruiken om ingrediënten mee af te werken, bijvoorbeeld burrata, scampispiesjesof krokant gebakken drumsticks. Je kunt je zelfgemaakte hot honey in een potje tot wel een maand in de koelkast bewaren. Alles over crispy chiliolie (zonder honing, even hip) lees je hier.
Trend 14 – Oosterse hapjes
We blijven veel naar Azië kijken. Supermarkten bieden steeds meer Aziatisch of Japans getinte warme hapjes aan, denk aan kakiage (dun gesneden groentjes in tempurabeslag), visrolletjes en garnalenkoekjes.
Ook hartige snacks zoals bao buns of gyoza’s veroveren in sneltrein het aperorayon, terwijl cocktails met yuzu, sake of pandan eveneens aan populariteit winnen.
Trend 15 – Bloedsinaasappel
Bloedsinaasappel is vers maar een korte periode verkrijgbaar, maar omdat we er het hele jaar door van zouden kunnen genieten, lanceren steeds meer merken een drankje op basis van deze heerlijke appelsien. Terecht, want bloedsinaasappel houdt de perfecte balans tussen zoet, verfrissend en een tikkeltje pittig. Probeer zelf deze heerlijke drankjes met bloedsinaasappel.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!