Meest recente artikelen

Pizza op de barbecue of in de houtoven

Lekker verse pizza

Pizza op de barbecue of in de houtoven Artikel

Een afhaalpizza of een verse pizza uit je eigen tuin? Het verschil kan niet groter zijn. Ontdek zelf hoe heerlijk zo’n homemade pizza kan smaken.

Sizzling hot!

Het belangrijkste element om een pizza zo zalig knapperig te krijgen, is een gloeiendhete temperatuur. In Italië gaan pizza’s soms maar voor enkele seconden in de oven en zijn ze dan al klaar. Dat lukt natuurlijk niet in je gewone keukenoven.

Daarom gaan we naar buiten: met een houtoven of gesloten barbecuetoestel kun je de verrukkelijke pizza’s uit Italië bijna perfect imiteren.  Een houtoven krijg je makkelijk gestookt tot 400°C en dankzij een goede isolatie blijft de oven ook lang op temperatuur.

Gebruik je een barbecue, dan loont het de moeite om een speciale pizzasteen aan te schaffen. Laat deze gloeiendheet worden op het rooster en leg er dan pas je pizza op. De hete steen imiteert de bodem van een houtoven, waarvan de hitte het deeg supersnel laat rijzen en je dus een luchtige, krokante bodem krijgt.

Kneden maar

Als je al die moeite doet om thuis pizza’s te bakken, ga je uiteraard geen kant-en-klaar pizzadeeg kopen. Versgemaakt deeg is duizend keer lekkerder en het kost bijna geen moeite om het te kneden, je hebt vooral tijd nodig om het deeg te laten rijzen.

Duw de bol deeg daarna eerst in het midden plat en werk zo naar buiten: op deze manier druk je de lucht naar de rand. Gebruik geen deegroller, want dat maakt je deeg taai. Als je pizza het gewenste formaat heeft, mag de saus erop.

De topping is top

Gebruik een eenvoudige tomatensaus die je zelf op voorhand hebt gemaakt. Dat mag van bliktomaten zijn, want die smaken over het algemeen goed af. Voeg olijfolie, look, oregano, peper en zout toe. De saus mag een uurtje zachtjes pruttelen en laat ze dan afkoelen.

Bestrijk het deeg zeer dun met saus, anders krijg je nooit een krokante pizza. Laat de randjes wit en bestrijk deze eventueel met een beetje olijfolie. Beleg je pizza vervolgens dunnetjes met enkele goed gekozen ingrediënten die je zeer fijn snijdt. Gilles bestrooit zijn pizza eerst met parmezaan, belegt ze met mozzarella en werkt dan af met fijngesneden prei en salie.

Bakken maar!

Schuif de pizza in de oven en draai ze na een minuut een beetje rond, zodat elke kant even krokant is. Na twee minuten is de pizza klaar.

Om zelf een traditionele pizza te bereiden, heb je dus een houtoven nodig. Stook deze tot 350 à 400°C voor gebruik. Dankzij de uitstekende isolatie blijft deze oven goed op temperatuur.

 

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen