Meest recente artikelen

5x kip op de barbecue

Heerlijk slank

5x kip op de barbecue Artikel

Kip zouden wij wel elke dag kunnen eten. En in de zomer het liefst op de barbecue. Een boutje, een spiesje of een papillot: zalig lekker en nog lief voor je lijn ook!

1. Op een spiesje

Dé klassieker voor de zomer: kip op de barbecue! Snij kipfilets in blokjes, marineer ze liefst ook even (meng ze bijvoorbeeld met – voor 4 personen – 4 el olijfolie, 150 ml witte wijn, 1 geperste teen knoflook en 2 el gehakte verse kruiden) en rijg ze op satéstokjes. Gebruik je houten stokjes, week die dan vooraf in koud water, zodat ze niet verbranden op de barbecue. Gebruik je metalen spiesjes, vergeet dan niet dat die heet worden op de barbecue en gebruik handschoenen om je spiesjes te draaien! Kipspiesjes bak je, afhankelijk van hoe dik de stukjes kip zijn, in ongeveer 5 minuten goudbruin en gaar op de barbecue. Draai ze regelmatig.

Enkele ideetjes voor kip op een stokje:

 

Save

Save

Save

2. In papillot

Kip op de barbecue kun je ook makkelijk in papillot bereiden. Alle kipbereidingen in papillot die je op onze website vindt, kun je ook op de barbecue klaarmaken, maar doe ze wel in pakketjes van aluminiumfolie en niet in bakpapier – dat kan vuur vatten op de barbecue. Leg een stuk kipfilet op het vel, vouw het al gedeeltelijk toe en giet er een beetje vloeistof in (1 eetlepel wijn, bouillon…). Vetstof hoeft niet per se. Doe er fijngesneden groentjes van jouw keuze bij (liefst groenten die snel gaar zijn) en vouw het pakketje helemaal dicht. Laat 15 à 20 minuten garen op de barbecue.

Omdat de kip ingepakt is, is het wel iets moeilijker om te bepalen wanneer ze precies gaar is. Open daarom één pakketje en test met een keukenthermometer wat de kerntemperatuur van de kip is. Bij 80°C is ze gaar. Heb je geen thermometer in huis, dan is de kleur van de kip een goede graadmeter: snij een stukje kip open, het vlees moet vanbinnen mooi wit zijn en niet meer roze.

Enkele ideetjes voor kip in papillot:

3. Gegrilde kipfilet

Ook een stukje kipfilet kun je makkelijk op de barbecue bereiden. Bestrijk de filets met wat olie (genoeg zodat de kip niet aan de rooster blijft plakken, maar ook weer niet te veel, want druipend vet veroorzaakt vlammen) of marineer ze, en bak ze ongeveer 6 minuten aan elke kant. Het allerlekkerst met een frisse salade of salsa erbij.

Enkele ideetjes:

4. Sappige boutjes op de barbecue

Kip met vel is vetter dan de stukjes zonder vel, maar blijft wel heel sappig. Bovendien kun je onder het vel wat lekkers stoppen voor extra smaak. Maak het vel een beetje los en stop er een kruidenmengeling onder. Heerlijk!

Kippenboutjes kun je best indirect garen op de barbecue, dat wil zeggen: langzaam garen onder een deksel, waarbij de warmste kolen aan de randen van de barbecue liggen. Zo functioneert de barbecue zoals een heteluchtoven. Heeft jouw barbecue geen deksel? Geen probleem: een omgekeerde kookpot heeft hetzelfde effect. Bak de bouten eerst 35 minuten indirect, en grill ze daarna nog even op hoog vuur boven de kolen zodat de kip mooi kleurt en het vel knapperig wordt.

Enkele ideetjes:

5. Kip op een bierblik

Veel stoere mannen op je barbecue? Probeer dan eens kip op een bierblik te maken: de kip wordt rechtop gebraden over een open blikje bier. De stoom van het hete bier helpt de kip van binnenuit garen. Hiervoor heb je wel een barbecue met deksel nodig. Het duurt, afhankelijk van hoe groot de kip is, een uur of langer voor ze gaar is. Maar scoren zul je!

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen