Meest recente artikelen

Pizza: alles wat je wil weten én de lekkerste recepten

Dé Italiaanse topper

Pizza: alles wat je wil weten én de lekkerste recepten dossier

Pizza is een wereldwijd geliefd gerecht dat zijn oorsprong vindt in Italië. Pizza is enorm veelzijdig, je kunt er heel wat kanten mee op, er bestaan verschillende soorten en de kunst van het pizzabakken, met name die uit Napels, is zelfs erkend als een immaterieel cultureel erfgoed door UNESCO. In dit dossier vind je alles wat je moet weten over pizza en de lekkerste recepten.

Pizza is een rond, plat brood dat traditioneel belegd wordt met tomatensaus, kaas (meestal mozzarella) en diverse andere ingrediënten zoals vlees, groenten en kruiden. De eenvoud van de ingrediënten, gecombineerd met de oneindige variatiemogelijkheden, maakt pizza tot een veelzijdige en populaire keuze voor een maaltijd.

Geschiedenis van pizza

De geschiedenis van pizza gaat terug tot de oudheid, waar verschillende culturen platbroden maakten met toppings. De oorsprong vindt zich in Napels, Italië, in de 18e eeuw. Aanvankelijk was het een gerecht voor de armen, maar het won snel aan populariteit en verspreidde zich over Italië en later over de hele wereld. In de late 19e eeuw werd pizza in de Verenigde Staten geïntroduceerd door Italiaanse immigranten, waar het uitgroeide tot een nationale favoriet.

Verschillende soorten

Er bestaan talloze soorten pizza, elk met unieke eigenschappen en bereidingswijzen. Hier zijn enkele bekende varianten:

  • Napolitaans: Dit is de originele pizza uit Napels en kenmerkt zich door een dunne, maar zachte bodem die in een houtoven wordt gebakken. De klassieke varianten zijn de margherita (met tomatensaus, mozzarella, basilicum en olijfolie) en de marinara (met tomatensaus, knoflook, oregano en olijfolie).
  • Romeins: Deze variant heeft een dunne en krokante bodem, en kan in grotere rechthoekige vormen gesneden worden. Romeinse pizza is vaak rijkelijk belegd met een verscheidenheid aan toppings.
  • Chicago Style: Ook bekend als 'deep dish', deze pizza lijkt meer op een taart met een hoge rand en veel kaas, tomatensaus en toppings, gebakken in een ronde, diepe pan.
  • New York Style: Kenmerkend voor deze pizza is de dunne, flexibele bodem, waardoor je de punten makkelijk op kunt vouwen. Deze pizza's zijn vaak groot en worden per punt verkocht.

Aan populariteit geen gebrek

Pizza's populariteit kan toegeschreven worden aan verschillende factoren. Het is een veelzijdig gerecht dat aangepast kan worden aan persoonlijke voorkeuren, met een eindeloze variatie aan toppings. Pizza is makkelijk te delen, waardoor het perfect is voor sociale gelegenheden. Bovendien is het wereldwijd beschikbaar, van kleine lokale pizzeria's tot grote internationale ketens.

Pizza is dus meer dan alleen een maaltijd, het is een cultureel fenomeen dat mensen over de hele wereld samenbrengt. Of het nu een eenvoudige margherita of rijkelijk belegd, er is een pizza voor elke smaak en gelegenheid.

Feiten en fabels over pizza

Tips en trucs

Pizza klaarmaken

De lekkerste recepten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen