Meest recente artikelen

Tex-mex: wat staat er dan op het menu?

Mexicaans of tex-mex?

Tex-mex: wat staat er dan op het menu? Artikel

Dol op Mexicaans eten? Grote kans dat je favoriete gerecht niet zo Mexicaans is als je zou denken, maar dat er eigenlijk tex-mex op je bord ligt. Wat houdt die tex-mex keuken juist in?

Tussen wat er in traditioneel Mexico gegeten wordt en wat wij bestellen bij de Mexicaan is er best wat verschil. Dat komt omdat vele recepten via Noord-Amerika tot bij ons kwamen. Meer bepaald via Texas, waar tex-mex vandaan komt.

Mexicaans of Amerikaans?

De staat Texas was aanvankelijk een stukje Mexico. De Texas-Mexicanen leefden er samen met de oorspronkelijke bevolking. Maar al gauw kwamen er ook Amerikaanse kolonisten wonen. Deze namen hun eigen ingrediënten mee, zoals tarwebloem en rundergehakt. De nieuwe inwoners vonden de Mexicaanse gerechten wel wat. Ze probeerden ze zelf uit met wat ze in huis hadden.

Zo werden Mexicaanse gerechten gecombineerd met Amerikaanse smaken. Dat was de start van een heel nieuwe eetcultuur.

Welke gerechten zijn tex-mex?

De Mexicaanse inwoners van Texas werden Tex Mex genoemd. Zij gaven later hun naam aan de nieuwe keuken. De unieke gerechten zoals fajita’s, burrito’s, chili con carne, guacamole en harde taco’s kwamen later in Europa terecht. Hier worden ze tot op vandaag vaak onterecht als ‘Mexicaans’ bestempeld.

Het grootste verschil tussen tex-mex en Mexicaans zit ‘m in de ingrediënten. Mexicaanse tortilla’s worden van maismeel gemaakt in plaats van tarwebloem. Ook gehakt, zwarte bonen, cheddar, gele mais en zure room komen nauwelijks voor in de Mexicaanse keuken.

En de smaakmakers verschillen. Komijn, koriander, paprika- en chilipoeder zie je zelden in het Mexicaanse kruidenrek. De Tex-Mex-keuken gebruikt haast uitsluitend jalapeños. In Mexico zijn er talloze soorten pikante pepers.

Welke gerechten zijn wel Mexicaans?

De authentieke Mexicaanse keuken ontstond in de tijd van de Maya’s en Azteken. Beide combineerden pinto-bonen, maïstortilla’s, chilipepers, vis, gevogelte en wild met pikante saus. De Spanjaarden brachten varkensvlees, zuivel, knoflook en specerijen mee.

Tamales, enchiladas, chacales, elote, aguachile en pico de gallo zijn voorbeelden van wat je er op restaurant kunt bestellen. Of de befaamde mole die varieert naargelang de regio. Daarnaast worden er meer groenten gegeten. Denk aan inheemse soorten als pompoen, maïs, bakbanaan, cactus… Ook cacao wordt vaak in gerechten verwerkt. En in plaats van rund gebruiken ze vaker vlees van wild zoals bizon, konijn en hert.

Mexicaans eten is pikanter maar ook lichter dan tex-mex. Verwacht dus geen messy nacho’s onder een dikke laag gesmolten kaas. Vind je dan geen tex-mex in Mexico? Natuurlijk wel, veel Mexicanen zijn er dol op, net zoals zoals wij.

Zin gekregen in tex-mex? Dit zijn onze favorieten

 Wil je de recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen