Meest recente artikelen

Hét ultieme barbecue boek: Smokey Goodness

The next level

Hét ultieme barbecue boek: Smokey Goodness Artikel

Heerlijk toch, zo buiten eten? Nog beter wordt het wanneer je de barbecue aansteekt en vrienden of familie uitnodigt. Dit boek staat boordevol tips!

Oké, we kunnen allemaal wel worstjes bakken op de barbecue, maar wat als je je BBQ-skills naar een hoger niveau wil tillen? Smokey Goodness 2, het nieuwe boek van Jord Althuizen, is smoking hot en haalt het maximum uit je barbecuefeestje. Jord noemt zichzelf een carnivoresque avonturier en dat mag je best letterlijk nemen. Behalve heel wat wereldse recepten vind je in het boek ook barbecuejargon uit Latijns-Amerika, tips voor de juiste tools, bijhorende sides, cocktails en biertjes. De gerechten zijn op z'n minst origineel te noemen: denk aan quesadilla's met chorizo en gamba's, slow smoked picanha steak, gegrilde octopus en zelfs gegrilde cake als dessert.

Maak de barbecue maar aan voor dit recept!

Smokey Goodness: het ultieme barbecue kookboek 1

Grilled steak arepa's

Jord Althuizen: "Tijdens mijn keukenstage in Florida leerde ik via een Venezolaanse collega arepa's kennen. Deze goddelijke maisbroodjes zijn in Venezuela een klassieke begeleider van gegrild en gestoofd vlees, maar waren door het gebrek aan voorgekookt maisgriesmeel bij ons lange tijd lastig te maken. Nu dat hier in de winkelschappen ligt, kunnen we kennismaken met deze heerlijke Latijns-Amerikaanse klassieker, maar dan natuurlijk wel met een BBQ-twist."

4 pers. (12 kleine arepa's) • 2.15 u.

Voor de sweet & spicy pepersaus:

• 2 knoflooktenen, fijngehakt • 5 rode pepers, fijngehakt • 2 el suiker • ½ el zout • 50 ml azijn • ½ el bruine suiker

Voor de arepa 's:

• 400 g voorgekookt geel maismeel (van het merk P.A.N., o.a. te koop bij Albert Heijn) • 400 ml lauwwarm water • 2 el zonnebloemolie • 75 g Parmezaanse kaas, geraspt • 2 eieren • ¼ tl zout • ¼ tl versgemalen zwarte peper • 500 g steak (inside skirt, bavette of longhaas) • grof zeezout en versgemalen zwarte peper

Voor de Guasacaca – venezolaanse guacamole:

• 2 grote witte uien, fijngesnipperd • 1 rode paprika, zaadlijsten verwijderd en in kleine blokjes gesneden • 1 verse jalapeñopeper, zaadjes verwijderd en fijngehakt • 1 knoflookteen, fijngehakt • 2 avocado's, in kleine blokjes gesneden • 2 grote tomaten, zaadlijsten verwijderd en in kleine blokjes gesneden • 2 el fijngehakte verse koriander • 3 el olijfolie • 3 el witte azijn • ½ tl tabasco • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

  1. Meng alle ingrediënten voor de guasaca en voeg als laatste zout en versgemalen zwarte peper naar smaak toe. De structuur van deze guacamole mag grof zijn in plaats van de bekende gladde variant.
  2. Doe alle ingrediënten voor de pepersaus in een klein pannetje en stoof het mengsel al roerend 15 minuten op matig vuur, tot de rode pepers zacht geworden zijn. Pureer de saus met blender of staafmixer tot een gladde saus.
  3. Meng voor de arepa's het maismeel met het lauwwarme water en kneed goed samen. Als het deeg nog te droog aanvoelt, voeg je een klein beetje water toe tot het samenhangend is. Voeg de overige ingrediënten toe en kneed het deeg goed door elkaar tot alles goed is opgenomen en verdeeld. Verdeel het deeg in twaalf gelijke balletjes en druk ze plat tot circa 1,5 cm dik. Bereid een BBQ (met deksel) voor op direct grillen en verhit deze tot een temperatuur van 170 °C.
  4. Vet het grillrooster van de BBQ goed in met de olie en gril de arepa's 7 minuten per kant, tot ze stevig aanvoelen. Houd voor het beste resultaat het deksel op de BBQ tijdens het grillen, dan blijft de temperatuur mooi constant. Houd na het grillen de arepa's warm en zet opzij.
  5. Bestrooi de steak met grof zeezout en versgemalen zwarte peper en gril hem kort op een zeer hete grill tot maximaal medium, maar het liefste rare. Snijd het vlees in dunne reepjes. Snijd de arepa's in (niet helemaal doorsnijden) en vouw ze open. Beleg ze eerst met de guasacaca, vervolgens enkele reepjes vlees en garneer met de pepersaus.

Smokey Goodness: het ultieme barbecue kookboek

Smokey Goodness, door Jord Althuizen. Kosmos Uitgevers, € 24,99.

Save

Save

Save

Save

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen