Meest recente artikelen

Alles wat je wilt weten over eetbare bloemen

In de bloemetjes

Alles wat je wilt weten over eetbare bloemen Artikel

Niets mooier (en lekkerder) dan een paar kleurrijke bloemetjes op je bord. Maar welke bloemen mag je juist eten? En waar kan je ze vinden? Wij beantwoorden al jouw vragen over eetbare bloemen!

1. Welke bloemen kun je eten?

De bekendste eet-bloem is ongetwijfeld de Oost-Indische kers. Je herkent ze aan de mooie oranjerode kleur en een zoete, peperachtige smaak. Alles is eetbaar: de blaadjes, de bloemetjes en zelfs de uitgebloeide bloemen. Maar wist je dat ook korenbloemen, viooltjes, madeliefjes, lavendel, vlierbloesems, paardenbloemen, dahlia's, goudsbloemen, daglelies en rozen eetbaar zijn?

2. Wat smaakt naar wat?

  • Dragon-afrikaantje: kleine gele, fijne blaadjes met zoete dragongeur én -smaak.
  • Bergamot: de bloemen hebben een citrusaroma, de blaadjes smaken naar Earl Grey-thee
  • Damastbloem: de jonge blaadjes smaken naar waterkers
  • Goudsbloem: de bloempjes hebben een kruidige, wat peperachtige smaak
  • Fuchsia: de blaadjes hebben een lichte appelsmaak
  • Komkommerkruid: de blauwe bloemetjes hebben een komkommersmaak en kun je in ijsblokjes invriezen om in je gin-tonic te serveren
  • Anjers: de mooie bloemen hebben toetsen van kruidnagel
  • Witte dovenetel: deze smaakt lekker naar honing

3. Wat kun je er allemaal mee doen?

Van vlierbloesems maak je heerlijke siroop of limonade, met madeliefjes vrolijk je zó de soep op en goudsbloemblaadjes zijn heerlijk over rijstpap. Zin in confituur? Vermeng paardenbloemen met een beetje sinaasappel. En voor originele ijsblokjes kun je viooltjes gebruiken. Nog zo'n topper is lavendel: doe bloempjes in warme melk of strooi lavendelsuiker op gebak. Meer ideeën? Maak met bloemen speciale boters, vermeng ze in de fruitsla, snipper ze fijn in plattekaas… De lijst is eindeloos. Proeven en proberen is de boodschap!

4. Hoe en waar pluk je eetbare bloemen?

Het is met bloemen net zoals met paddenstoelen: sommige zijn giftig, dus weten welke je mag eten is een goed begin. Pluk de bloemen zo vroeg mogelijk op de dag, dan bevatten ze het meeste vocht en zullen ze minder snel slap worden. Als je in het wild plukt, let er dan op dat je plukt waar er geen bezoedeling is door uitlaatgassen en waar geen gewasbeschermingsmiddelen worden gespoten. Spoelen met water doe je namelijk beter niet, want dan verliezen ze hun smaak.

5. Kun je er allergisch aan zijn?

Neem geen risico en eet geen bloemen als je niet zeker bent dat ze eetbaar zijn. En als je van nature gevoelig bent voor allergieën zoals hooikoorts en astma, is de kans wat groter dat je een reactie krijgt op het eten van bloemen. Wees dan extra voorzichtig.

6. Hoe bewaar je eetbare bloemen?

Verpak de geoogste bloemen in plastic zakjes met enkele druppels water, zodat de luchtvochtigheid stijgt en de bloemen langer fris blijven. Bewaar de zakjes in de koelkast en gebruik zo snel mogelijk na het plukken. Jonge bloemen die net uit knop of zelfs nog half in knop zitten, smaken het lekkerst, oudere bloemen kunnen bitter worden.

7. Waar koop je eetbare bloemen?

Je vindt ze steeds vaker in delicatessenzaken of bij de betere groenteboer. Als je de bloemen zelf kweekt, ben je ook zeker dat ze onbespoten zijn en dat je ze vers kunt verwerken. Koop ze in elk geval nooit bij de bloemist, want die zijn niet gekweekt om op te eten en worden vaak met chemische stoffen bespoten.

8. Wat met de bloemen van kruiden en groenten?

Ook de bloemen van courgette, pompoen, kool, radijs, tuinbonen, schorseneer of rucola zijn een ware delicatesse. Zelfs de bloempjes die aan verse kruiden zoals bieslook, salie, dille en rozemarijn komen, zijn perfect eetbaar. De zaadjes van de klaproos kennen we als maanzaad, maar wist je dat de prachtige rode blaadjes van de poppy's ook eetbaar zijn? Smakelijk!

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen