Meest recente artikelen

Frittata: zoveel meer dan een gewone omelet

Vulling voorop

Frittata: zoveel meer dan een gewone omelet Artikel

Het ene is Italiaans, het andere Frans, maar beide zijn gemaakt met eieren in een pan. Toch krijg je een heel ander gerecht. Dit is het verschil tussen een frittata en een omelet.

Zeiden we al dat eitjes superveelzijdig zijn? Zelfs als het om eieren in de pan gaat, kun je vele richtingen uit. Iedereen weet dat de Spaanse tortilla geen klassieke omelet is, en hetzelfde geldt voor de frittata. Er is namelijk een hemelsbreed verschil tussen het Italiaanse gerecht en de Franse eitjes in de pan.

Omelet vs frittata: de vulling

Voor een omelet worden de eieren eerst zacht opgeklopt en vervolgens gebakken in boter. Daarna kun je er nog toppings aan toevoegen. De omelet wordt dubbelgevouwen geserveerd. De vulling blijft goed zichtbaar.

Bij een frittata worden de andere ingrediënten meteen door de opgeklopte eieren gemengd. Dat geeft een dikker en compacter resultaat, zoals bij de tortilla. Een frittata vouw je niet dicht, daarvoor is hij te dik. Je serveert hem in z'n geheel of in partjes. De frittata is lekker warm maar ook op kamertemperatuur: ideaal voor de lunch. Voor de aperitivo kun je hem ook in blokjes snijden met een prikker erin.

Flink opgeklopt

De dikke frittata vraagt om een diepe pan (3 à 4 centimeter hoog) met antiaanbaklaag. De extra's gaan er meteen in, samen met de eieren. Denk aan mozzarella, gekookte ham of spek, en groenten zoals voorgegaarde champignons, aubergines of courgettes. De frittata is dan ook erg geschikt om er restjes in te verwerken.

Om het ei zo luchtig en zacht mogelijk te krijgen, wordt het voor de frittata veel krachtiger geklopt dan voor een omelet. Het beste resultaat krijg je door de eiwitten apart op te kloppen en daarna voorzichtig onder het eigeel te scheppen. Vervolgens doe je de andere ingrediënten erbij.

Een frittata bak je anders dan een omelet

Het frittata-mengsel giet je in een hete pan, ingevet met olijfolie. Je bakt een frittata dus niet met echte boter zoals een omelet. Beweeg de pan zodat de ingrediënten gelijkmatig verdeeld zijn. Dan zet je het vuur lager en laat je de eieren langzaam bakken.

Na een vijftal minuten check je of het ei loskomt van de pan. Dan is het tijd om de frittata om te draaien. Dat kun je doen met een bord, net zoals een tortilla.  Het gerecht kan ook in de oven maar dan duurt het een twintigtal minuten voor het gaar is. Of je stopt de frittata een kwartiertje in de airfryer, dat kan ook.

26x fantastische frittata

Dit zijn onze favoriete recepten voor frittata. Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen