Meest recente artikelen

11 do's & don'ts uit de Italiaanse keuken

Genieten: sí. Frisdrank bij het eten: oh no!

11 do's & don'ts uit de Italiaanse keuken Artikel

Wij Belgen zijn dol op de Italiaanse keuken, maar volgen we de regeltjes van de eetkunst wel zoals het hoort? Want een echte kunst is het, laat dat duidelijk zijn. Knoop deze 11 do’s en don’ts maar in je oren, capisce?

 1. Een Italiaanse doodzonde: pasta met een mes in stukken snijden en daarna met een lepel naar binnen spelen. Pasta eet je alleen met een vork. Stop je vork in je spaghetti of tagliatelle en draai. Zelfs lasagne eet je alleen met een vork: gebruik de zijkant om de lasagne te 'snijden'.
 2. Pasta na het afgieten spoelen met koud water is echt not done: zo spoel je al het zetmeel weg. Giet pasta af en doe hem liever meteen over in de pan met saus.
 3. Je doet geen olijfolie in het kookwater van de pasta, daar is dat product veel te goed voor. Na het afgieten kan je wel wat olijfolie door de pasta roeren, zeker als je hem koud serveert.
 4. Less is more als je Italiaans kookt. Een pasta met kappertjes en tomaat of een pizza met prosciutto en rucola blinkt uit in z'n eenvoud. Maskeer je pastagerechten ook niet met een overvloed aan kaas of nog erger: ketchup.
 5. Neem je tijd. Om te eten, om een espresso te drinken, om te genieten. Je zult niet snel een Italiaan een broodje achter het stuur zien eten. Voor de uitgebreide lunch – de belangrijkste maaltijd van de dag – wordt echt tijd genomen. Il pranzo bestaat uit een voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht én koffie.
 6. Als je een Italiaanse marktkramer wilt schofferen, moet je vooral alle groenten vastpakken en knijpen in fruit om te zien of het wel rijp is. Groenten en fruit worden enkel vastgenomen met plastic handschoentjes.
 7. Een colaatje bij je pasta? No, no, no. Frisdrank zul je in Italië tijdens het eten niet op tafel aantreffen, enkel water en wijn. Maar let op: dronkenschap wordt tijdens feesten niet getolereerd. Het is not done om te gaan lallen en op tafel te dansen, Italianen zullen er veeleer mee uitpakken hoeveel alcohol ze aankunnen zonder dronken te worden. Koffie na het eten is een must, net zoals een likeurtje, dat dan weer als 'koffiedoder' bekend staat.
 8. Wie denkt dat roodgeblokt tafelkleed onmisbaar is op een Italiaanse tafel heeft het mis. Echte Italianen dekken hun tafel zonder poespas. De schalen en potten gaan rond en iedereen bedient zichzelf. Het eten is de hoofdzaak, én het gezelschap, natuurlijk. Buon appetito!
 9. In Italië kan je op elk uur van de dag genieten van een kopje sterke caffè. Na 11 uur nog een cappuccino of latte macchiato is dan weer not done. Melk hoort bij het ontbijt.
 10. Brood dient niet om je honger te stillen, het staat op tafel om restjes saus van je bord te vegen.
 11. Kook risotto in een pan met een dikke bodem, het liefst een gietijzeren exemplaar. Roer de rijst zeker niet om met een garde, gebruik een houten lepel.

Lees ook

 • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen