Meest recente artikelen

Mag je olijfolie gebruiken op hoge temperaturen?

Al je vragen gaan op in rook

Mag je olijfolie gebruiken op hoge temperaturen? Artikel

Is het veilig om olijfolie te gebruiken voor het koken op hoge temperaturen? In dit artikel bekijken we de feiten en fabels over olijfolie en haar rookpunt.

Misschien las je wel eens dat je olijfolie beter niet gebruikt op hoge temperaturen vanwege haar lagere rookpunt. Maar wat is dat rookpunt juist en klopt die stelling wel? Wij zochten het voor je uit.

Het rookpunt

Elke olie bestaat uit vetzuren, en wanneer deze vetzuren aan hoge hitte worden blootgesteld, breken ze af en produceren ze rook. Dat is wat we het 'rookpunt' noemen. Hoewel sommige beweren dat olijfolie geen goede keuze is voor koken op hoge temperaturen vanwege het lage rookpunt, is dit slechts de helft van het verhaal.

Het merendeel van de olijfolie bestaat uit vetzuren die prima bestand zijn tegen hitte en niet roken. Slechts een klein percentage zijn vrije vetzuren die bij extreme hitte kunnen afbreken. Dus, zolang je niet extreem hoge temperaturen bereikt, is olijfolie een veilige keuze voor de meeste kooktoepassingen.

Olijfolie veilig gebruiken

In de praktijk betekent dit dat je met een gerust hart olijfolie kunt gebruiken om te bakken, braden en roerbakken, zolang je het niet tot het punt brengt waarop het hevig begint te roken. Het merendeel van de tijd zul je geen significante smaakverandering of gezondheidsproblemen ondervinden door het gebruik van olijfolie bij matige hitte.

Dus, ja, je mag olijfolie gebruiken bij koken, ook op hoge temperaturen, zolang je de hitte niet overdrijft. Het voegt een heerlijke smaak toe aan je gerechten en biedt ook enkele gezondheidsvoordelen, waardoor het een goede keuze is in de keuken.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen