Meest recente artikelen

Perfecte eitjes in 26 tips

Zo word jij een pro!

Perfecte eitjes in 26 tips Artikel

Of je ze nu graag zachtgekookt hebt, gepocheerd of als spiegelei of omelet: met deze tips tover jij de perfecte eitjes op tafel!

Het perfecte zachtgekookte ei

1. Doe 1 eetlepel azijn in het kookwater om te voorkomen dat het ei uitloopt als de schaal zou breken. De azijn zorgt ervoor dat het eiwit onmiddellijk stolt en je dus niet eindigt met een schuimende pan en een leeggekookt ei.

2. Gebruik een lepel om het ei voorzichtig in het kokende water te laten zakken. Zo voorkom je dat het breekt. Je kunt ook eerst een gaatje prikken in de bolle kant van het ei: zo kan stoom uit het ei ontsnappen en loop je minder kans dat de schaal breekt.

3. Zet je timer op 5 minuten. Let op: de perfecte kooktijd is ook afhankelijk van de grootte van het ei én van hoe jij je eitje graag eet. Klik hier voor een lijstje met kooktijden.

Bekijk in dit filmpje hoe je het doet.

Het perfecte hardgekookte ei

4. Herhaal tips 1 en 2 en zet je timer voor een hardgekookt ei op 11 minuten. Of klik hier voor een handig lijstje met kooktijden.

5. Leg de gekookte eitjes meteen in koud water, zo kun je ze makkelijker pellen.

6. Breek de schaal van de eitjes door ze tegen het werkblad te tikken.

7. Gebruik bij het pellen niet te veel druk: de schaal glijdt er zo af en het eiwit blijft heel op deze manier.

Bekijk in dit filmpje hoe je het doet.

Het perfecte gepocheerde ei

8. Breng het water zachtjes aan de kook. Laat het water niet met grote bellen koken, daar gaat je eitje stuk van.

9. Breek elk ei apart in een kommetje of een kopje. Zo kun je het straks makkelijk in het water leggen, én ben je zeker dat de dooier heel blijft. Toch een ongelukje met de dooier? Jammer, dat eitje kun je niet meer pocheren. Gebruik het voor een omeletje of roerei, of in een ander waar je eieren voor nodig hebt.

10. Voeg 4 eetlepels azijn toe aan het kookwater, zo blijft het ei straks goed samen. Je hoeft niet bang te zijn voor de smaak: die wordt niet beïnvloed door de azijn.

11. Roer met een garde in het  water tot er een draaikolk ontstaat.

12. Neem je tijd hiervoor: de draaikolk moet genoeg kracht hebben om het ei samen te houden.

13. Leg het ei voorzichtig en met een vlotte beweging in het midden van de draaikolk. Door de draaiende beweging van het water komt het eiwit mooi rond de dooier te zitten.

14. Zet het vuur lager (zodat het water net niet meer kookt) en laat het ei ongeveer 4 minuten garen.

15. Haal het met een schuimspaan uit het water zodat het goed kan uitlekken. Leg het eventueel nog op een vel keukenpapier om het droog te maken.

Bekijk in dit filmpje hoe je het doet.

Het perfecte spiegelei

16. Smelt wat boter in een pannetje. Gebruik liefst echte roomboter, voor een volle smaak.

17. Wacht tot de boter volledig gesmolten is en verdeel ze over het volledige oppervlak van de pan.

18. Breek het ei in een kommetje zodat je kunt controleren of de dooier zeker heel blijft.

19. Beweeg wat met de pan, zodat het eiwit mooi rond wordt. Wanneer het randje van het eiwit bruin kleurt en het eiwit verder gestold is, is het spiegelei klaar.

Bekijk in dit filmpje hoe je het doet.

De perfecte omelet

20. Zorg ervoor dat de pan heet is en de boter volledig gesmolten.

21. Klop de eieren los met een vork (eventueel met een scheutje melk erbij, dat maakt de omelet lekker romig) en giet ze met een vlotte beweging in de hete pan.

22. Laat het eimengsel sneller garen door met een spatel de omelet telkens van de zijkant naar binnen te duwen. Het nog niet gestolde ei loopt dan onder de omelet en stolt meteen in de pan. Hierdoor vermijd je ook dat de omelet onderaan te snel bruin wordt. Kruid de omelet met peper en zout.

23. Rol de omelet op in de pan om 'm mooi te kunnen serveren.

Bekijk in dit filmpje hoe je het doet.

Het perfecte roerei

24. Smelt de boter in een pan op niet te hoog vuur, klop de eieren los (maar niet te lang, het hoeft niet één egale massa te zijn) en leg een houten spatel klaar. Giet de eieren in de pan.

25. Begin meteen het ei zachtjes heen en weer te spatelen. Wanneer je te hard roert, krijg je een korrelig roerei.

26. Blijf spatelen tot het roerei een mooi geheel vormt en het volgens jouw wensen gebakken is: nog een beetje nat, of eerder droog. Eventueel kun je er aan het einde van de baktijd nog een klontje boter door roeren. Kruid met peper en zout.Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen