Meest recente artikelen

7x de lekkerste specerijenmixen: van ras el hanout tot garam masala

In the mix

7x de lekkerste specerijenmixen: van ras el hanout tot garam masala Artikel

Ras el hanout, garam masala, za’atar, harissa,... Je bent deze ingrediënten vast al eens tegengekomen in recepten. Maar weet jij eigenlijk wat er in deze specerijenmixen zit? Wij ontleden de lekkerste exotische specerijen voor jou.

Wil je deze recepten met deze specerijenmixen bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Madras currypoeder

Madras currypoeder is een mengeling van kruiden die afkomstig is van de Zuid-Indische stad Madras, nu Chennai, waarmee een madras currystoofpotje gemaakt wordt. De samenstelling van het poeder durft al eens te variëren, maar wordt sowieso gekenmerkt door kurkuma en paprikapoeder. Vaak bevat het ook nog koriander- en komijnzaad, cayennepeper, knoflook en fenegriekzaad, een kruid dat dikwijls gebruikt wordt in de Indische en Noord-Afrikaanse keuken. Madras currypoeder is heter dan standaard kerriepoeder, maar is veeleer fruitig pikant dan superheet.

Ras el hanout

Deze mengeling is intussen één van de bekendste Marokkaanse specerijenmixen. Het wordt gebruikt in allerlei soorten tajines en kan in traditionele recepten maar liefst veertig ingrediënten bevatten. Doorgaans bestaat het uit piment (de zachte vorm), bosbessen, kardemom, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, galangawortel en kurkuma. Vrij vertaald betekent de naam 'het beste dat een winkel te bieden heeft'.

De lekkerste recepten met ras el hanout

Garam masala

Dit geroosterde specerijenmengsel ken je vooral van het Indische gerecht tandoori. Kenmerkend is het komijnzaad. Maar daarnaast bevat het mengsel ook nog onder meer koriander, kruidnagel, kaneel, gember, anijszaad en kardemom. Het zorgt voor een kruidige, warme smaak zonder dat het een gerecht pikant maakt.

De lekkerste recepten met garam masala

Vadouvan

Van oorsprong is deze mengeling op basis van mosterdzaad, ui, komijn en fenegriek Indisch, maar dankzij de Franse koloniale invloed is de specerij onze contreien binnengeslopen. Lekker bij vis of vlees, maar ook erg populair in soep.

De lekkerste recepten met vadouvan

Za’atar

Deze razend populaire kruidenmengeling uit het Midden-Oosten bestaat vooral uit wilde oregano gemengd met sesamzaad en sumak, de zure rode besjes uit Turkije. Vaak wordt er ook tijm, paprikapoeder en marjolein aan toegevoegd. Superlekker op platbrood.

De lekkerste recepten met za’atar

Harissapoeder

Deze Afrikaanse hete kruidenmengeling bevat zonder twijfel chilipepers, maar ook komijn en koriander. Ontzettend lekker om tomatensauzen mee te pimpen, visjes mee in te strijken of gewoon bij je wortelsoep.

Vijfkruidenpoeder

Een krachtige mengeling die de Chinese keuken typeert en bestaat uit de vijf smaken: zoet, zout, bitter, zuur én umami. Het bevat kaneel, steranijs, szechuanpeper, venkel en kruidnagel. Gebruik het zowel om je vlees te marineren als om je koekjes extra diepgang te bezorgen.

De lekkerste recepten met vijfkruidenpoeder

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen