Meest recente artikelen

Deze smaakmakers tillen je wok naar een hoger niveau

Roerbakken als een pro doe je zo

  • Deel dit artikel:
Deze smaakmakers tillen je wok naar een hoger niveau Artikel

Hou je van wokken, maar krijg je nooit écht die authentieke smaak in je roerbakgerecht? Geen nood, met deze 10 ingrediënten komt daar meteen verandering in.

1. Sojasaus

Deze smaakmakers tillen je wok naar een hoger niveau 1

Sojasaus is een zoute saus gemaakt van sojabonen. Je kan ze puur toevoegen aan een gerecht, maar ook in woksauzen doet sojasaus het goed. Meng bijvoorbeeld met water of bouillon, rijstazijn, donkerbruine suiker, wat gember en knoflook en een lepel maïszetmeel om een lekkere woksaus te maken.

Let op: sojasaus is niet glutenvrij. Ben je intolerant? Kies dan voor een glutenvrije versie. Mensen die op hun zoutinname letten, kiezen beter voor natriumarme sojasaus.

 

2. Citroengras

Deze smaakmakers tillen je wok naar een hoger niveau 7

Citroengras is een fris citrusachtig ingrediënt dat typisch is voor de Aziatische keuken. ‘t Is een smaakmaker en geen kruid dat je zo kan opeten (daar is ‘t veel te taai voor). Kneus daarom het citroengras voor je het toevoegt aan de wok: op die manier kunnen de smaken goed vrijkomen en haal je ‘t er achteraf makkelijk weer uit.

 

3. Rijstazijn

Deze smaakmakers tillen je wok naar een hoger niveau 8

Rijstazijn bestaat in verschillende soorten waarvan de twee belangrijkste de witte en de donkere variant zijn. Witte rijstazijn smaakt subtieler dan onze typische kookazijn en geeft een zoetzure smaak aan je wok. Bruine rijstazijn heeft een vollere, rokerige smaak en doet het bijvoorbeeld erg goed in groentewoks.

 

4. Gember

Deze smaakmakers tillen je wok naar een hoger niveau 11

Ondertussen is gember ook bij ons volledig ingeburgerd, maar ‘t was vroeger vooral in Azië razend populair. Gember is de wortelstok van de gemberplant en heeft een heel typische, pittig-zoete smaak. Het geeft je wokgerecht een frisse toets. Gember wordt trouwens meestal geraspt omdat de wortelknol erg taai is.

 

5. Vissaus

Deze smaakmakers tillen je wok naar een hoger niveau 2

Vissaus wordt gemaakt van vergiste vis en net als sojasaus heeft ze een zoute smaak. Toch is er een duidelijk verschil tussen de twee: vissaus heeft ook een hoog umamigehalte en zorgt daardoor voor extra diepte in gerechten.

 

6. Sambal

Deze smaakmakers tillen je wok naar een hoger niveau 4

Sambal is een pikant condiment en zorgt voor de nodige pit in een wokgerecht of -saus. ‘t Bestaat vooral uit gemalen Spaanse pepers. Wij vinden sambal erg handig om te gebruiken, maar als je liever verse pepertjes gebruikt, kan dat natuurlijk ook!

 

7. Look

Deze smaakmakers tillen je wok naar een hoger niveau 6

Moeten we nog zeggen hoe dol we zijn op look? Ook in Aziatische gerechten zoals wok is ons favoriet bolgewasje een vast ingrediënt. Knoflook is superveelzijdig: gebruik ‘m in marinades, sauzen én rechtstreeks in de wok om alles een heerlijk smaakje te geven.

 

8. Oestersaus

Deze smaakmakers tillen je wok naar een hoger niveau 1

Oestersaus is donker van kleur, vrij dik en heeft een zoete smaak. Ze past prima bij wokjes met varkens- of rundvlees of vegetarische gerechten. Voor wok met vis is deze saus gek genoeg minder geschikt.

 

9. Honing

Deze smaakmakers tillen je wok naar een hoger niveau 9

Honing zorgt voor dat heerlijk ‘plakkerige’ effect in traditionele woks. Meestal wordt de honing vermengd met gember en sesamolie, maar wij houden je niet tegen om er creatief mee om te gaan! Zorg gewoon voor een goede balans tussen zoet en zout.

 

10. Sesamolie

Deze smaakmakers tillen je wok naar een hoger niveau 3

Sesamolie kan in principe gebruikt worden om in te bakken, maar ze wordt vooral als eetolie gebruikt. Wil je toch frituren in sesamolie? Zoek dan naar de koudgeperste variant. Wij voegen de gewone sesamolie graag op het einde toe aan onze woks om ze net dat tikje meer te geven.

 

Heb jij deze ingrediënten in huis? Dan kan het wokken beginnen. Doe hier alvast de nodige inspiratie op:

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Scampi in de wok met teriyakisaus

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Wok met zalm en groene groenten

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen