Meest recente artikelen

Mezze: hoe maak je het?

Hapje tapje

Mezze: hoe maak je het? Artikel

Mezze: een heerlijke en populaire culinaire traditie, afkomstig uit de Midden-Oosterse en Mediterrane regio’s. Het bestaat uit een uitgebreide selectie van kleine gerechten. Van een bordje zalvige hummus tot de lekkerste falafelballetjes: dit zet je op een mezze tafel.

Het woord 'mezze' komt oorspronkelijk uit het Perzisch en betekent letterlijk 'smaak' of 'hapje'. Mezze bestaat uit kleine gerechten die vaak worden geserveerd als voorgerecht of als onderdeel van een feestelijke maaltijd. Net zoals de welgekende Spaanse tapas en Italiaanse antipasti vormen ze een uitgebreide schotel, perfect als aperitiefhapje of om te delen met familie of vrienden.

Voor elk wat wils

Mezze staat bekend om zijn smaakvolle en gevarieerde smaken. Van hartig tot zoet, van pittig tot fris, mezze biedt voor elk wat wils. De gerechten worden vaak geserveerd met versgebakken brood, zoals pita of flatbread, waardoor het een gezellige en informele manier van eten is waarbij je verschillende smaken en texturen kunt proeven en delen met vrienden en familie. Kortom, mezze is niet alleen een culinaire ervaring, maar ook een sociale en culturele traditie die mensen samenbrengt rond de tafel.

Hoe maak je mezze?

Het maken van mezze kan heel divers zijn, maar er zijn enkele klassieke gerechten die vaak voorkomen, zoals hummus, falafel, tabouleh, baba ganoush en gevulde druivenbladeren. Deze gerechten zijn vaak gemaakt van verse ingrediënten zoals kikkererwten, tahin, olijfolie, knoflook, citroen, peterselie en aubergine. De combinatie van smaken, texturen en kruiden maakt mezze zo lekker en veelzijdig.

Aan de slag

Je maakt mezze zo simpel en complex als je zelf maar wil. Het verschilt bovendien of je bijvoorbeeld voornamelijk Turkse gerechten of toch eerder Griekse gerechten op tafel tovert. Wat ze allemaal gemeen hebben: mezze eet je met z'n allen! Ga aan de slag met deze recepten en nodig je vrienden of familie uit voor een gezellige avond vol lekkers!

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

 

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen