Meest recente artikelen

Umami: wat betekent dat eigenlijk?

Alles over die vijfde smaak

  • Deel dit artikel:
Umami: wat betekent dat eigenlijk? Artikel

Behalve zoet, zout, zuur en bitter neemt onze tong nog een vijfde smaak waar: umami. Maar hoe smaakt dat dan en welke voedingsmiddelen zijn umami?

De naam umami komt overgewaaid uit Japan en betekent zoveel als ‘heerlijke smaak’. Nu, wij kunnen wel heel wat dingen bedenken die heerlijk smaken. Maar eigenlijk gaat het om een hartige, bouillonachtige smaak die je terugvindt in paddenstoelen, parmezaan, belegen kaas, truffel, zeewier, zalm, spinazie, zoete aardappel, tomaat, sojasaus, ui, gember, varkens- en rundvlees, makreel, tonijn, groene thee, misopasta… Het gaat om glutamaat, dat in de voedingsindustrie ook vaak gebruikt wordt als smaakversterker.

Umami verhoogt de speekselafscheiding en versterkt de zoute en zoete smaken. Prettig neveneffect: umamirijke voeding geeft je een voldaan gevoel en beperkt de eetlust. Het helpt wanneer je op dieet bent: wie veel umami voedingsmiddelen eet, zal genoeg hebben aan een kleinere maaltijd en zich minder snel hongerig voelen.

Deze recepten smaken umami

  • Snel klaar
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Klassieker: steak stroganoff

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Parmezaansoufflé met truffel en bospaddenstoelen

  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Pittige runderwok met paksoi en noedels

  • Snel klaar
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Ovengebakken zalm met fetakorst en spinazie

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Pasta carbonara met eend en pastinaak

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen