Meest recente artikelen

Umami: wat betekent dat eigenlijk?

Alles over die vijfde smaak

Umami: wat betekent dat eigenlijk? Artikel

Behalve zoet, zout, zuur en bitter neemt onze tong nog een vijfde smaak waar: umami. Maar hoe smaakt dat dan en welke voedingsmiddelen zijn umami?

De naam umami komt overgewaaid uit Japan en betekent zoveel als 'heerlijke smaak'. Nu, wij kunnen wel heel wat dingen bedenken die heerlijk smaken. Maar eigenlijk gaat het om een hartige, bouillonachtige smaak die je terugvindt in paddenstoelen, parmezaan, belegen kaas, truffel, zeewier, zalm, spinazie, zoete aardappel, tomaat, sojasaus, ui, gember, varkens- en rundvlees, makreel, tonijn, groene thee, misopasta… Het gaat om glutamaat, dat in de voedingsindustrie ook vaak gebruikt wordt als smaakversterker.

Umami verhoogt de speekselafscheiding en versterkt de zoute en zoete smaken. Prettig neveneffect: umamirijke voeding geeft je een voldaan gevoel en beperkt de eetlust. Het helpt wanneer je op dieet bent: wie veel umami voedingsmiddelen eet, zal genoeg hebben aan een kleinere maaltijd en zich minder snel hongerig voelen.

Deze recepten smaken umami

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen