Meest recente artikelen

Deze kruiden en specerijen maken je gerecht

Spice it up!

Deze kruiden en specerijen maken je gerecht Artikel

Met de juiste kruiden en specerijen smaken je gerechten nóg beter. Dit zijn onze favoriete smaakmakers.

Kardemom: het groene goud

Kardemomzaadjes zitten in groene peultjes die je opent door ze zachtjes met een stamper te bewerken. Deze kostbare specerij is lekker in curry's, maar ook in zoet gebak. Combineer 'm eens met witte chocolade (verrassend lekker!), of maak deze Finse kardemomringen.

Ruikertje kruiden

Een bouquet garni of kruidentuiltje maak je van verschillende kruiden die je samenbindt en vervolgens laat meekoken in soep, saus of bouillon. Een klassiek kruidentuiltje bestaat uit tijm, laurier en peterselie. Peterselie kun je niet zo goed bewaren, maar bundeltjes tijm en laurier kun je makkelijk laten drogen. Instant smaakmaker! Bekijk hier hoe je zo'n kruidentuiltje maakt.

Tikje extra met kerrie

Hét kerriepoeder bestaat niet, want kerrie is een mengeling van verschillende specerijen, zoals kurkuma, gember, kardemom, komijn en koriander. In India heeft elke familie zo zijn eigen recept. Gebruik een zacht kerriepoeder voor romige sauzen of eentje met meer pit voor een Indische curry. De scherpste kerriepoeders komen uit Madras en Kerala.

Nootmuskaat: zelf raspen!

Een echte noot is muskaatnoot niet: het is de zaadkern van een vlezige vrucht, die er een beetje uitziet als een perzik en groeit aan de muskaatboom. Muskaatnoten worden meestal ingevoerd vanuit Maleisië, Sumatra en de Antillen. Je kunt de specerij gemalen kopen – nootmuskaat- maar zelf geraspt is hij veel lekkerder, in puree of bechamelsaus bijvoorbeeld. Gebruik 'm wel met mate, want nootmuskaat kan snel overheersen. En wist je dat een overdosis zelfs dodelijk kan zijn?

Vleugje vanille

Vanillezaadjes zorgen voor een heerlijke smaak in taart, cake, ijs of pudding, maar gooi de peultjes zeker niet weg. Steek het stokje in een pot met kristalsuiker en je krijgt vanillesuiker. Zo doe je dat.

Op elk potje past een dekseltje!

Is jouw kruidenlade ook zo'n rommeltje? Koop glazen potjes van dezelfde grootte en doe er je kruiden en specerijen in. Plak er bovenaan labels op zodat je ze meteen herkent als je de lade opent. Weet jij trouwens wat het verschil is tussen kruiden en specerijen?

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen