Meest recente artikelen

De venkel is er weer

Verzot op venkel

De venkel is er weer Artikel

Van juni tot en met november kunnen we weer genieten van venkel. Deze heerlijke groente met een licht anijsaroma frist al je gerechten op en geeft ze een heerlijke toets. Perfect voor al je zomergerechtjes!

Kopen

Bij een goede, verse venkel hoort de kleur van het loof een frisse, groene kleur te hebben. De knol moet stevig aanvoelen en spierwit zijn. Koop geen venkel die bruin verkleurd of verschrompeld is. Oude venkelknollen zijn namelijk te vezelig van structuur. Je kan je hem natuurlijk ook zelf kweken. En dat is makkelijker dan het lijkt. Wist jij bijvoorbeeld al dat je venkel gewoon kan kweken op je vensterbank?

Bewaren

Bewaar de venkel bij voorkeur op een koele plaats in vershoudfolie. Zo blijft hij maximum 1 week houdbaar. In de diepvries kan je hem 8 maanden bewaren.

Bereiding

Je maakt de venkel simpelweg schoon door de groene stelen eraf te snijden en de venkelknol af te spoelen. Snij hem hierna doormidden, verwijder het harde gedeelte aan de onderkant van de knol en snij hem afhankelijk van je gerecht overdwars in blokjes, reepjes of plakjes.

Venkel wordt vooral gewaardeerd om zijn knol die een licht anijsaroma heeft. Maar ook de bladstelen en het kruid worden vaak in bereidingen verwerkt. Zo kunnen ze gebruikt worden als garnering of smaakversterker. De knol kan zowel rauw als warm worden gegeten maar rauw is de smaak het sterkst. Verder kan men de venkel koken, stomen, stoven, pureren of in soepen verwerken. Reken ongeveer 250 tot 300 g gekookte venkel per persoon. Voor salades reken je 100 g.

Lekkere recepten

 

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen