Meest recente artikelen

Wat is het verschil tussen kruiden en specerijen?

Weetje

Wat is het verschil tussen kruiden en specerijen? Artikel

Kruiden en specerijen: twee woorden die vaak in dezelfde zin worden genoemd maar ook vaak door elkaar worden gebruikt. Wat is het verschil eigenlijk?

Het verschil

Kruiden en specerijen zijn beide plantaardig. Het verschil zit hem in de herkomst en structuur.
Kruiden zijn meestal kleine groene planten die groeien in landen met een gematigd klimaat. Hiervan worden vooral de stengels en bladgroen gebruikt als smaakmaker. Specerijen komen uit landen met een warm of tropisch klimaat en kunnen ook uit wortels, zaden, peulen, bloemknoppen of meeldraden bestaan. Ze zijn meestal niet groen van kleur en kunnen er heel verschillend uitzien. Ook hebben ze vaak een pittigere smaak dan kruiden.

Voorbeelden van kruiden

Voorbeelden van specerijen

Tips

  • Ga eens aan de slag met minder bekende kruiden of specerijen (bv. daslookOost-Indische kers, sumak,…). Gebruik één nieuwe soort per keer en voeg het geleidelijk aan toe. Proef ondertussen geregeld, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
  • Gebruik zo veel mogelijk verse kruiden. De gedroogde hebben namelijk een deel van hun smaak en aroma verloren. Je eigen kruidentuiltje maken? Deze video toont je hoe het moet.
  • Het is helemaal niet moeilijk je eigen kruiden te kweken. Geen tuintje? Geen probleem! Deze kruiden en groenten kun je makkelijk op je vensterbank kweken.
  • Een overschot aan kruiden? Vries ze in! Leer hier hoe je dat doet.
  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen