Meest recente artikelen

Wat is Chinese fondue? Zo maak je zelf deze Aziatische hot pot

Tips én recepten

Wat is Chinese fondue? Zo maak je zelf deze Aziatische hot pot Artikel

De Chinese hot pot is de Aziatische fondue. Je vindt er ook varianten van in de Koreaanse, Japanse, Vietnamese en Thaise keuken. En vanaf ga ook jij gezellig hotpotten met familie en vrienden... Met onze tips en recepten.

Chinese hot pot is eigenlijk vergelijkbaar met fondue. Je eet het niet alleen. Het gaat 'm dan ook vooral om de gezelligheid. Je zit samen met een groep vrienden of familie rond een sudderende pot. De ingrediënten verschillen echter

Wat is  Chinese fondue precies?

In Azië fonduen ze namelijk niet in olie, maar in een sterke (vlees)bouillon. Eerst gaar je vlees, vis, groenten en andere ingrediënten in een draadmandje in de soep. Dunne reepjes vlees, champignons, garnalen, paksoi. De gekookte ingrediënten dip je in een saus naar keuze. Daarna volgen de noedels, als de bouillon alle smaken heeft kunnen opnemen.

Van China tot Japan

De hot pot is een Chinees gebruik van duizenden jaren oud. Er zijn verschillende varianten in China, al naargelang de regio. De Chinese fondue reisde van het Mongoolse rijk via Noord-China naar Korea, Japan, Thailand en Vietnam. Niet alleen de gebruikte groenten en vlees kunnen daardoor verschillen. Ook de basis van de bouillon varieert. De hot pot met kippenbouillon is bij ons nog het best gekend.

Wat heb je nodig voor Chinese fondue?

  • Voorzie een goede mix van vlees of vis. Van buikspek en lam tot stukken kip en scampi… Daarnaast zijn gehakt- en visballetjes, groenten en noedels een must. Ook dumplings, wontons en tofoe zijn lekker in een hot pot. Zorg voor balans tussen vlees/proteïnen en groenten.
  • De dipsaus is een kwestie van smaak en welk ingrediënt je gaat dippen. Het kan vissaus zijn maar ook soja- of hoisinsaus, sesampasta…
  • Net zoals bij fondue wordt er ook aan bijgerechten gedacht. Voorbeelden zijn een pittige komkommersalade, loempia's of gemengde champignons. Je kunt er ook noedels, rijst of aardappelen bij serveren.
  • Als afsluiter wordt de bouillon in soepkommetjes verdeeld over de gasten.
  • Afkoelen gebeurt met het dessert. Na de hotpot volgt een verse fruitsalade of ijs.

Hoe eet je het?

  • Simpel, zoals fondue. Je kookt iets, laat het afkoelen en eet het op. Wacht tussendoor tot de bouillon weer kookt. Dat is belangrijk om bijvoorbeeld kip goed te laten garen.
  • Voorzie aparte schotels en tools voor rauw vlees en de andere ingrediënten.
  • Hou ook rekening met de gaartijd. De meeste ingrediënten zijn al na enkele minuten gaar. Champignons hebben echter meer dan vijf minuten nodig. Kleine stukjes vlees zijn dan weer instant klaar. Een tip is om de groenten te laten garen terwijl je de vleeshapjes verorbert.

Zo maak je Chinese fondue

Kies uit deze recepten.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen