Meest recente artikelen

9 hete vragen over pikant eten

Some like it hot

9 hete vragen over pikant eten Artikel

'Hoe blus je pikant eten?' en 8 andere pittige vragen. Kom alles te weten over pikant eten.

1 Wat ís pikant?

Een algemene misvatting, is dat pittigheid warmte is. Het pikante gevoel in onze mond is eerder het gevolg van een irritatie veroorzaakt door capsaïcine, een chemisch bestanddeel dat voor een branderig gevoel zorgt.

2 Hoe meet je verschillende gradaties?

De hoeveelheid capsaïcine wordt gemeten op de schaal van Scoville, letterlijk de hotlist dus. Zuivere capsaïcine is 16.000.000 SHU (Scoville Heat Units). Een gerecht wordt al als pittig ervaren rond de 500 tot 1000 SHU, jalapeño's liggen tussen de 3.000 en 6.000 SHU, tabasco rond de 5.000 SHU en habaneropepers kunnen soms wel een heetheid van 300.000 eenheden bereiken. De heetste peper ter wereld is de Carolina Reaper, waarbij een gemiddelde is gemeten van 1.569.300 SHU en een piekwaarde van 2,2 miljoen SHU. Voorzichtig beginnen kun je met poblanopepers, met een milde 500 SHU.

3 Hoe blus je te pittig eten?

In ieder geval niet met water! Water doet capsaïcine nog meer verspreiden in je mond. Melk is een beter idee: de in melk aanwezige caseïne maakt de capsaïcine los en helpt die zo weg te spoelen. Voor wie niet weg is van melk bij zijn curry: een koel mangosapje of lassi, een zout yoghurtdrankje, helpt ook. Over het algemeen werkt vet goed, aangezien capsaïcine in vet wordt opgelost. In de Indische keuken wordt een lepeltje ghee of geklaarde boter toegevoegd aan de kinderporties. Dit tempert de pittigheid, maar houdt het aroma levendig. Andere blussende vetten zijn kokosmelk en kokosolie, yoghurt of zure room. Brood, rijst en andere koolhydraten verminderen door de suikers ook het pikante gevoel.

 

4 Waar zit het venijn?

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zit er in de pitjes van de pepers geen capsaïcine. De pikantste delen van de pepers zijn het binnenste witte vlies en de zaadlijsten, en in mindere mate in het vruchtvlees zelf.

 

5 Waarop moet ik op letten?

Capsaïcine is extreem irriterend: draag handschoenen bij het verwerken en vermijd contact met de huid. Spoel je handen enkele keren, zeker voor je je ogen, neus of andere gevoelige lichaamsdelen aanraakt.

 

6 Is pikant eten goed voor de gezondheid?

In chilipepertjes zitten veel voedingsstoffen zoals calcium en vitamines A en C. Zo zouden ze hartziekten kunnen tegengaan, diabetes helpen voorkomen en je immuunsysteem een fikse boost geven. Nog goed nieuws van het pikante front? Regelmatig chilipepers eten zou je cholesterol kunnen verlagen, je helpen vet te verbranden en je langer een verzadigd gevoel geven. Overdrijf wel niet: een Mexicaanse studie wees uit dat er een lichtjes verhoogde kans was op maagkanker bij chililiefhebbers. Daarvoor zou je wel ongeveer 25 pepertjes per dag moeten opknabbelen.

 

7 Krijg je er maagzweren van?

Lange tijd werd aangenomen dat je van het eten van pikant voedsel sneller maagzweren zou krijgen, maar onze maag is tegen heel wat bestand. Zo produceert ons lichaam maar liefst twee liter maagzuur per dag, een bijtend zoutzuur sap. Zelfs dát krijgt onze maag niet kapot, omdat ons maagslijmvlies onze maag goed beschermt. Als dat bijtende zuur geen kwaad kan, zal een rood pepertje zeker niet voor maagzweren zorgen, zeggen artsen. Recent onderzoek wijst zelfs uit dat chilipepers de maagwand net beschermen tegen schade, veroorzaakt door pijnstillers of andere boosdoeners.

 

8 Is pikant eten een afrodisiacum?

Het warmt je op, je hart gaat er sneller van kloppen, je zenuwuiteinden worden gestimuleerd en je bloed gaat er sneller van vloeien. Geen wonder dus dat pikante pepertjes goed zijn voor je libido!

 

9 Wat zijn de heetste foodtrends?

In het hippe Parijse tacorestaurant Candelaria shaken ze margarita's met een chilipepertje bij, bekende chocolatiers zetten steeds vaker chocolade met rode pepers in de etalage en de rode flesjes sriracha zijn de hipster's ketchup. Chinees vijfkruidenpoeder? Helemaal out. Het 'Japanese 7 Spice' is de specerij du jour: dit mengsel van rode chilivlokken, sesamzaad, sinaasappelzeste, nori, witte peper, gember en maanzaad geeft een spicy en crunchy kick aan groenten, noedels, zeevruchten, soepen en… frietjes.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen