Meest recente artikelen

Een vleugje Bollywood: recepten uit de Indiase keuken

Spice up your life!

Een vleugje Bollywood: recepten uit de Indiase keuken Artikel

Maak jij soms Indiase gerechten? Wij vertellen je er graag alles over, en geven je alvast enkele overheerlijke recepten mee om zelf uit te proberen. Zo proef jij ook thuis de smaken van het oosten!

Variatie troef!

In het zevende grootste land ter wereld eet je niet overal hetzelfde. De enorme culturele diversiteit uit zich ook in de keuken: in Zuid-India eten ze vooral rijstgerechten, in Noord-India veel curry's.

Godsdienst

De twee grootste godsdiensten hebben een grote invloed op de keuken. Voor hindoes is de koe een heilig dier; daarom eten ze geen rundvlees. De meesten zijn zelfs vegetarisch. Islamieten eten dan weer geen varkensvlees.

Gewoontes aan tafel

Een traditionele Indische maaltijd wordt geserveerd op een stalen of aluminium bord met verschillende kommetjes. Je krijgt zowel groenten als naanbrood, rijst, curry en yoghurt. Traditioneel eten Indiërs zonder bestek en gebruiken ze enkel hun rechterhand. Ze drinken er chai bij, thee met specerijen, melk en suiker.

Kruiden bij de vleet

Zelf aan de slag? Dat doe je met een uitgebreid basispakket kruiden en specerijen. Wat niet mag ontbreken: koriander, komijn, kurkuma, kerriepoeder, garam masala, kaneel, fenegriek, gember, kardemom en mosterdzaad. Je vindt ze in de meeste supermarkten. Vul aan met rijst, chilipepertjes en yoghurt.

Lost in translation

Nog niet zo bekend met de Indische keuken? Geen zorgen: wij doen kort enkele begrippen uit de doeken.

Bhutta is een traditioneel streetfoodgerecht. Maïskolven worden in een open vuur geroosterd met limoen en veel specerijen. De Indiërs eten het vooral tijdens het regenseizoen. Echte comfortfood dus!

Biryani is een traditioneel gerecht dat op een klassieke Indische bruiloft wordt geserveerd. Deze feestelijke rijstschotel maak je met scampi's, kip of vis.

Chaat masala is een kruidenmengeling die afgeleid is van de populaire garam masala-mix. Je kunt 't er ook door vervangen.

Dahl is de verzamelnaam voor meerdere soepen en stoofpotten. Je eet het met rijst in Oost-India en met naanbrood in West-India.

Ghee is geklaarde boter die nog verder ingekookt wordt en daardoor een nootachtige smaak en kleur krijgt. Je kunt 'm vervangen voor arachide- of maïsolie.

Kulfi is ambachtelijk Indiaas ijs dat vroeger enkel voor de rijken werd gemaakt. Onmisbaar in traditionele kulfi? Kardemom!

Raita is een klassiek Indisch bijgerecht op basis van dahi, Indische yoghurt. Het geeft alle stoofpotjes en soepen een frisse toets.

Rogan Josh, een heerlijk lamsstoofpotje, is een traditioneel gerecht uit Kasjmir, aan de grens met Pakistan. Het wordt vaak gemaakt met geit in plaats van lamsvlees, omdat dat goedkoper is. Dit gerecht staat bekend om zijn pit!

Enkele Indiase toppers

Zelf aan de slag? Probeer deze recepten eens:

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen