Meest recente artikelen

Feestelijke bijgerechten voor Kerstmis: geef groenten een glansrol

Bijgerecht krijgt hoofdrol

Feestelijke bijgerechten voor Kerstmis: geef groenten een glansrol Artikel

Op de feesttafel schittert vaak een mooi stukje vlees of vis. Maar ook heerlijke groenten zijn daarbij onmisbaar. Deze schitterende bijgerechten zijn vast het hoogtepunt van je feestmaal met kerstmis.

En wat eten we daarbij? Dat is de vraag die steevast valt rond kerst. Ga creatief aan de slag met groenten voor je bijgerechten met kerstmis. En laat je verleiden door deze geweldige gezonde groenteschotels. 

Bijgerechten voor Kerstmis: enkele tips

Kies voor kleur

Wil je je bijgerechten met kerstmis extra aantrekkelijk maken? Kies dan voor groenten in verschillende kleuren. Groene broccoli of spruitjes. Rodekool of gepofte bietjes. Oranje pompoen of zoete aardappel en regenboogwortelen. Samen stelen ze de show.

Zetje bijgerechten écht in het middelpunt met kerstmis

Een volledige bloemkool, knolselder of pompoen kan een echte blikvanger zijn op je buffet. Zet deze bijgerechten in het midden van je tafel met kerstmis. Bijna te mooi om aan te snijden… Maar ook te lekker om er niet van te proeven.

Ga voor mini

Tijdens de periode rond kerst vind je een leuk aanbod aan minigroentjes voor je bijgerechten. Zoek in de supermarkt naar zo'n schattige kleine bloemkool, wortelen, paksoi of courgette.

Hou het spannend

Soms lijkt het moeilijk om groenten op smaak te brengen. Probeer de balans te vinden tussen zoet en zout. Voeg bijvoorbeeld honing of sojasaus toe als je ovengroenten roostert. Of ga voor umami. Ook misopasta of een zoute kaas zoals parmezaan kunnen groenten namelijk extra pit geven.

Vergeet de textuur niet

Hou rekening met de gaartijden. Beetgare groenten zijn veel lekkerder dan te gare exemplaren. Textuur is ook belangrijk in de afwerking. Werk je gerecht af met een knapperige crumble van nootjes en kruiden, bijvoorbeeld. Of met flinterdunne groentechips of een carpaccio van rauwe groenten.

Bijgerechten met groente voor kerstmis

Ga je voor vlees met kerst? Deze bijgerechten doen het goed bij de typische feestkalkoen. Reken op een drietal side dishes. Voor vegetariërs maak je best nog een extra groentegerechtje. Bijvoorbeeld de gevulde pompoen met quinoa. Of groentetorentjes van zoete aardappel, courgette en koolrabi.

Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe.

Save

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen