Meest recente artikelen

3 goedkope (maar minstens even lekkere) alternatieven voor parmezaankaas

Om zeker eens uit te proberen!

3 goedkope (maar minstens even lekkere) alternatieven voor parmezaankaas Artikel

Werk jij sommige gerechten het liefst af met een dikke laag parmezaankaas? Jammer genoeg kan een stuk of zakje nogal prijzig zijn. Probeer daarom deze 3 alternatieven eens: ze zijn minstens even lekker, maar wél een stuk goedkoper!

Waarom is parmezaan zo duur?

De prijs van parmezaankaas (of Parmigiano Reggiano in het Italiaans) kan al snel oplopen. De reden hiervoor is heel eenvoudig: échte parmezaan kan enkel worden gemaakt in een bepaald deel van Italië (de omgeving van Parma, waar ook parmaham wordt gemaakt), rijpt tussen de 18 en de 36 maanden én moet worden ingevoerd. Geen wonder dat er een prijskaartje aan vasthangt. Maar geen nood: deze drie alternatieven hebben zo goed als dezelfde smaak en textuur als echte Italiaanse parmezaankaas!

3x alternatieven voor parmezaan

1. Piave

Deze kaas lijkt het meeste op parmezaan, maar heeft minder lang gerijpt. Na zo'n 12 maanden heeft deze kaas een uitgesproken smaak die een beetje zoeter is dan parmezaan. De textuur is wat romiger, maar is natuurlijk nog altijd stevig genoeg om over een lekker bord pasta te raspen!

2. Pecorino Romano

Ook deze kaas lijkt goed op parmezaan, maar is anders qua samenstelling. Pecorino Romano is gemaakt van schapenmelk (in tegenstelling tot parmezaan uit koeienmelk) en is dus een stuk vetter. De kaas is ook een tikje scherper van smaak en bevat meer zout. Voeg dus zeker niet te veel extra zout aan je gerecht toe als je deze kaas wilt gebruiken.

3. Grana Padano

Net als parmezaan kan Grana Padano enkel in een bepaald deel van Italië worden gemaakt, waardoor de naam beschermd is. Dat deel is wel een stuk groter, waardoor de kaas ook goedkoper is. Grana Padano heeft een zachtere smaak dan parmezaan, maar is nog steeds uitgesproken. De zoute, nootachtige smaak blijft aanwezig, terwijl de kaas minder kruimelig is. Dit maakt 'm ook ietsje moeilijker om te raspen, maar is wél ideaal voor sausjes.

En dan nu aan de slag! Deze recepten zijn alvast een aanrader:

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen