Veel méér dan wokken: dit kun je doen met sojasaus
Wondermiddel!
Sojasaus gebruik je vast wel in wokjes of andere Aziatisch geïnspireerde gerechten, maar wist je dat 't ook een echte smaakmaker kan zijn in recepten waarin je 't niet meteen verwacht? Wij geven je enkele smakelijke voorbeelden.
1. Vleesgerechten extra diepte geven
Vleesgerechten smaken éxtra lekker als je ze uitbalanceert met ‘n tikje umami. En laat sojasaus nu net heerlijk umami smaken. ‘t Werkt met bijna alle vleessoorten: ribbetjes, kip, rundvlees enzovoort.
Enkele toprecepten met vlees en sojasaus:
2. Sauzen boosten
Ook heel wat sauzen worden oneindig veel lekkerder met een scheutje sojasaus: probeer bijvoorbeeld ‘t bijvoorbeeld eens bij stoofvlees of chili con carne (pas wel op met ‘t zout: sojasaus smaakt uit zichzelf al heel zout, dus je zult minder of zelfs niets moeten toevoegen).
Nog enkele toppers:
3. Veggie- of vegan gerechten wat hartiger maken
Zelfs de meest overtuigde carnivoren doen zwichten voor vegetarische gerechten, doe je met sojasaus: ‘t geeft een hartige, vleesachtige smaak aan vegetarische of vegan alternatieven van echte vleesrecepten. De absolute winnaar: paddestoelen met sojasaus. Geloof ons!
Deze recepten vonden wij alvast heerlijk:
4. Soepjes naar een hoger niveau tillen
Soepjes en sojasaus, dat zijn écht beste vrienden. In zowat élke soep is een druppeltje sojasaus op z’n plaats: probeer ‘t maar eens in groentesoep, een maaltijdsoep met vlees of zelfs als toevoeging bij ‘n gekocht soepje (let ook hier weer op het zoutgehalte).
Soepjes om van te smullen:
5. Marinades en dressings ‘n finishing touch geven
Sojasaus bevat proteasen, die ervoor zorgen dat proteïnen vlotter afgebroken worden. ‘n Ideale eigenschap voor een marinade-ingrediënt, dus! En heel wat van die marinades kunnen ook dienst doen als een zalige saladedressing. Smakelijk!
Marinades om duimen en vingers bij af te likken: