Meest recente artikelen

Veel méér dan wokken: dit kun je doen met sojasaus

Wondermiddel!

  • Deel dit artikel:
Veel méér dan wokken: dit kun je doen met sojasaus Artikel

Sojasaus gebruik je vast wel in wokjes of andere Aziatisch geïnspireerde gerechten, maar wist je dat 't ook een echte smaakmaker kan zijn in recepten waarin je 't niet meteen verwacht? Wij geven je enkele smakelijke voorbeelden.

1. Vleesgerechten extra diepte geven

Vleesgerechten smaken éxtra lekker als je ze uitbalanceert met ‘n tikje umami. En laat sojasaus nu net heerlijk umami smaken. ‘t Werkt met bijna alle vleessoorten: ribbetjes, kip, rundvlees enzovoort.

 

Enkele toprecepten met vlees en sojasaus:

  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Runderburger basisrecept

  • Snel klaar
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Lauwe salade met lychees en biefstuk

  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Spekspiesjes

2. Sauzen boosten

Ook heel wat sauzen worden oneindig veel lekkerder met een scheutje sojasaus: probeer bijvoorbeeld ‘t bijvoorbeeld eens bij stoofvlees of chili con carne (pas wel op met ‘t zout: sojasaus smaakt uit zichzelf al heel zout, dus je zult minder of zelfs niets moeten toevoegen).

 

Nog enkele toppers:

  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Gefrituurde lenterolletjes met pindasaus

  • Ik heb alle tijd
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Zalmfilet met hoisin uit de oven

3. Veggie- of vegan gerechten wat hartiger maken

Zelfs de meest overtuigde carnivoren doen zwichten voor vegetarische gerechten, doe je met sojasaus: ‘t geeft een hartige, vleesachtige smaak aan vegetarische of vegan alternatieven van echte vleesrecepten. De absolute winnaar: paddestoelen met sojasaus. Geloof ons!

 

Deze recepten vonden wij alvast heerlijk:

  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Selder met quorn in sojasaus

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Paté van kastanjes en rode wijn

  • Ik heb alle tijd
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Tofu-shiitake brochettes

  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Prei met cashewnoten en tofu uit de wok


4. Soepjes naar een hoger niveau tillen

Soepjes en sojasaus, dat zijn écht beste vrienden. In zowat élke soep is een druppeltje sojasaus op z’n plaats: probeer ‘t maar eens in groentesoep, een maaltijdsoep met vlees of zelfs als toevoeging bij ‘n gekocht soepje (let ook hier weer op het zoutgehalte).

 

Soepjes om van te smullen:

  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Rijstsoep met gember en gehakt

5. Marinades en dressings ‘n finishing touch geven

Sojasaus bevat proteasen, die ervoor zorgen dat proteïnen vlotter afgebroken worden. ‘n Ideale eigenschap voor een marinade-ingrediënt, dus! En heel wat van die marinades kunnen ook dienst doen als een zalige saladedressing. Smakelijk!

 

Marinades om duimen en vingers bij af te likken:

  • Snel klaar
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Chilidressing

  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Gekaramelliseerde kippenboutjes

  • Ik heb alle tijd
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Tofu in teriyakimarinade

  • Ik heb alle tijd
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Gemarineerde kipspiesjes met fetasalade

Meer lezen:

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen