Meest recente artikelen

Crunchy in 1-2-3: hoe maak je perfect gegaarde ovengroenten?

En dé recepten!

Crunchy in 1-2-3: hoe maak je perfect gegaarde ovengroenten? Artikel

Groenten worden lekker knapperig wanneer je ze bakt. Het klinkt - en is - eenvoudig: wat olijfolie, peper en zout, en dan de oven in op hoge temperatuur. Maar wat is nu de beste methode voor perfect gegaarde ovengroenten? Enkele tips én recepten…

Soms mag het wel wat meer zijn dan de gezonde crunch van gekookte of gestoomde verse groentjes. Perfect gegaarde ovengroenten zijn binnenin smeuïger en zoeter. Dat komt omdat het vocht verdampt tijdens het bakken. De smaak wordt op die manier intenser. Bovendien zijn de najaarsgroenten erg geschikt voor de bakplaat. Ze zijn het ideale bijgerecht voor een winterse maaltijd. Lekker met gegrilde kip, steak of een visje. Tegelijk krijgen groenten een hoofdrol. Zo kan je er net zo goed een all-in-one veggie schotel van maken.

Zo maak je perfect gegaarde ovengroenten

Eerst snij je de schoongemaakte groenten. Ga voor plakjes van ongeveer 2 cm dik. Asperges, sperziebonen en kerstomaatjes gaan volledig op de plaat. Grotere tomaten snij je doormidden en leg je met de snijkant naar boven.

De baktijd is afhankelijk van de grootte en stevigheid van de groente. Knolgewassen zoals bieten en aardappelen hebben meer tijd nodig dan bijvoorbeeld asperges of courgettes. Wil je ze tegelijk roosteren? Doe de hardere groenten dan in kleinere stukjes dan de zachtere soorten. Wil je gelijke stukken, bak dan eerst de groenten met langere gaartijd. Voeg de zachtere later toe, naargelang de tijd die ze nodig hebben. Je kan ze ook op verschillende bakplaten bakken en op het einde samenvoegen. Dan versmelten de smaken helaas niet zo mooi.

Baktijd voor perfect gegaarde ovengroenten

 • (Zoete) aardappelen: 25-30 minuten
 • Ajuin: 15-20 minuten
 • Asperges: 12-15 minuten
 • Aubergine: 30-35 minuten
 • Bieten: 30-35 minuten
 • Bloemkool: 25-30 minuten
 • Broccoli: 20-25 minuten
 • Champignons: 20-25 minuten
 • Courgettes: 15-20 minuten
 • Kerstomaten: 15-20 minuten
 • Paprika's: 15-20 minuten
 • Pompoen: 20-25 minuten
 • Sperziebonen: 12-15 minuten
 • Spruitjes: 25-30 minuten
 • Wortelen: 25-30 minuten

Perfect gegaarde ovengroenten in 1, 2, 3

 1. Verwarm de oven voor op 2oo à 220 graden.
 2. Snij of hak groenten in gelijke stukken. Hou rekening met de hard-zacht verhouding. Besprenkel met olijfolie. Strooi er zout en versgemalen zwarte peper over.
 3. Verdeel ze gelijkmatig over een bakplaat. Bak 15 tot 30 minuten, afhankelijk van het type en de grootte van de groente. Is de gaartijd langer dan een kwartier? Draai de groenten dan af en toe om.

De ideale oventemperatuur

De beste temperatuur ligt tussen de 200 en 220°CDek de groenten niet af. In aluminiumfolie worden ze gestoomd in plaats van knapperig gebakken. Het kan toch als je knolgewassen in hun geheel wil bakken. Denk aan aardappelen in de schil. De bakplaat bekleden met aluminiumfolie kan wel. Als je ze direct op de plaat bakt, krijgen je groentjes echter meer crunch. Leg ze met de snijkant naar beneden om ze mooi bruin te laten worden.

Nog enkele tips

 • Gebruik niet te veel olie. Neem de hoeveelheid, nodig om ze gelijkmatig in te wrijven. De groenten mogen niet in de olie zwemmen. Hou je aan twee eetlepels per bakplaat als richtlijn. Olijfolie is de klassieker, maar experimenteer ook eens met kokosolie, notenolie of avocado-olie voor een andere smaak.
 • Een platte bakplaat is het best. In een diepe braadslee houden de randen de stoom tegen. Zo worden de groenten zacht in plaats van knapperig.
 • Gebruik de heteluchtfunctie van je oven. Door het circuleren van de hete lucht bruinen de groenten mooi gelijkmatig.
 • Gun je groenten de ruimte. Leg geen enorme portie op één plaat. Zorg dat elk stukje contact maakt met de bakplaat. Laat ook plaats tussen de verschillende groenten. Zonder tussenruimte gaan ze eerder stomen dan bakken.

Kruiden, olie en andere extra's

Op zich volstaat wat zout en versgemalen peper. Je kunt ook creatiever uit de hoek komen met je eigen mix van kruiden en specerijen. Deze zorgen voor extra diepte. Droge kruiden kun je samen met de olie toevoegen aan de groenten . Verse kruiden doe je er na het bakken bij. In plaats van voor alle groenten hetzelfde kruidenmengsel te gebruiken, kun je ze ook apart marineren. Doe bijvoorbeeld alleen gedroogde rozemarijn op de aardappelen en paprikapoeder bij de pompoen.

Geroosterde groenten zijn sowieso smakelijk. Wil je variëren, dan zijn kazen of noten een goed idee. Doe de kaas er 10 tot 15 minuten voor het einde bij. Kaas smelt immers sneller dan de groenten gaar zijn. Met de noten wacht je tot 5 minuten voor het einde. Olijven en kappertjes verbranden dan weer erg snel. Voeg ze helemaal op het einde of zelfs na het bakken toe. Je kunt de groentjes ook met een dipsaus serveren voor nog meer variatie.

10 recepten met ovengroenten

Probeer je nieuwe skills uit met deze 10 ovenheerlijke gerechten…

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

 • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen