Meest recente artikelen

Trend: vergeten groenten

  • Deel dit artikel:
Trend: vergeten groenten Artikel

De term ‘vergeten groenten’ omschrijft ondergewaardeerde groenten die in de vergetelheid zijn geraakt. Een erg vaag begrip, want de ene groente is voor de één al wat bekender dan voor de andere. Kunnen we in een tijdperk als deze – waarin moestuinieren terug hip en trendy is – nog spreken van vergeten groenten?

Uit het oog, uit het hart?

Zo is er de pastinaak die jarenlang onbekend en onbemind was en die nu gestaag aan populariteit wint. Sterrenkoks wijzen pastinaak aan als dé vergeten groente bij uitstek die je zeker eens moet geproefd hebben. ‘Vergeten’ kan je die dus niet meer noemen.

Dan zijn er nog die kenmerkende groenten uit overgrootvaders’ moestuin die na enkele generaties verloren zijn gegaan en die nu weer volop in de kijker staan. Daar gaat ook hun betiteling van ‘vergeten groente’…

De supermarkten helpen hier een handje bij en pikken gretig in op het “vergeten groenten zijn trendy”-fenomeen en bieden de gekste groenten aan. Er is dus niet langer een duidelijke lijn in wat we nog tot de ‘vergeten groenten’-categorie mogen rekenen.

Strijd tegen vergetelheid

Toch laten de redacteurs van vergetengroenten.be zich niet ontmoedigen. Er zijn nog steeds groenten die meer faam verdienen. Een voorbeeld: de aardpeer. Hoewel deze meer en meer opduikt in kookprogramma’s of moestuinbladen, zijn er nog steeds veel mensen die niet weten hoe de groente eruit ziet en hoe deze te verwerken valt in gerechten. Als mensen niet weten hoe de groenten te bereiden, zijn ze niet geneigd ze te planten of te zaaien. En zo dreigen ze verloren te gaan.

Voor deze website is het nog steeds dag op dag een uitdaging om de mensen vertrouwd te maken met minder bekende producten zoals de aardpeer, oerprei, knolcapucien, brave hendrik enzovoort. Er zullen altijd ondergewaardeerde groenten zijn die het waard zijn om in gerechten verwerkt te worden, the sky is the limit !

 

Dit is een bijdrage van Vergetengroenten.be, een website die uitgebreid aandacht besteedt aan groenten en moestuinieren. Ook kruiden en fruit worden er in de kijker gezet.

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen