Meest recente artikelen

Aardpeer, terug van weggeweest

Heerlijke wintergroente herontdekt

Aardpeer, terug van weggeweest Artikel

De aardpeer, ook wel bekend als topinamboer of jeruzalemartisjok, is dé herontdekking van chef-koks. Maar ook hobbykoks zijn lovend over z'n smaak en veelzijdigheid.

Aardpeer smaakt een beetje nootachtig en zoet – waardoor je ze zeker ook voor kinderen kunt klaarmaken – met een hint van knoflook, champignon en artisjok. Je hoeft de knolletjes niet te schillen, maar maak ze wel grondig schoon en verwijder de knobbeltjes. Met aardpeer kun je alle kanten op: stomen of koken, maar vooral gegrild in de oven krijgen ze meer smaak. Dan snij je ze gewoon doormidden, kruid je ze met peper, zout en tijm en rooster je de aardperen tot ze mooi goudbruin zijn. Ook rauw is de groente lekker, in een winterse salade bijvoorbeeld. Of je verwerkt ze in puree of soep. Aardpeer is trouwens helemaal iets anders dan een aardappel. Het enige wat ze gemeen hebben, is dat ze allebei onder de grond groeien en na bereiding een romige textuur hebben.

Gezonde groente

Wat weinig mensen weten, is dat aardpeer heel geschikt is voor mensen die diabetes hebben. Rauwe aardperen bevatten namelijk het stofje inuline, dat de bloedsuikerspiegel stabiel houdt. Tijdens het koken wordt het omgezet in fructose wat zorgt voor de zoete smaak. Enig 'nadeel' aan inuline? Het zorgt voor gas in de darmen. Als je dus een belangrijke meeting hebt, eet je de dag ervoor misschien beter geen aardpeer…

Lekker samen met…

Aardpeer combineert prima met kaas, salie, tijm, gerookt spek, wild en boter.

Aardpeer in je moestuin

Aardpeer wordt vooral in het najaar geoogst en ingekuild bewaard tot wanneer je er graag van wilt eten. Vanaf oktober kun je er al van genieten, maar zeker in de eerste maanden van het jaar zijn de knolletjes prima van smaak. Bovendien kun je ze makkelijk zelf kweken. Het enige wat je hoeft te doen, is er eentje in de grond stoppen. Een beetje extra mest en klaar is Kees. Na een tijdje schiet er een scheut de lucht in en voor je het weet staat er een aardpeerplant in je moestuin te blinken. Die planten krijgen trouwens mooie gele bloemen in de zomer!

Hou er wel rekening mee dat eens je aardperen in je tuin hebt, je ze nog moeilijk weg krijgt. Ze maken zoveel kleine knolletjes aan dat het onmogelijk is om ze allemaal uit de grond te verwijderen. Afhankelijk van de soort wordt aardpeer 1,5 tot 3,5 meter hoog. Zoek je dus nog een eetbaar alternatief voor bamboe om pottenkijkers uit je tuin te houden, dan is aardpeer een goede kanshebber.

Probeer deze recepten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen