Meest recente artikelen

Knolletjes knowhow

Lekkere knolletjes

Knolletjes knowhow Artikel

Radijs, rammenas, daikon, mierikswortel,... stuk voor stuk knolletjes die elk gerecht karakter geven. Maar wat weet jij eigenlijk over deze knollen?

Radijs

• Net zoals andere knolletjes stimuleren radijzen de spijsvertering en zuiveren ze de nieren. Ze zijn rijk aan vitamine C en vitaminen B2 en B6. Plus: ze bevatten een flinke hoeveelheid ijzer.
Radijsjes smaken iets minder pittig als je ze schilt. Is de buitenkant wat te zacht geworden? Leg ze een uurtje in ijskoud water. Zo worden ze weer lekker knapperig.

Rammenas

Rammenas is een stengelknol en geen wortelknol, in tegenstelling tot de radijs. Bovendien is rammenas groter en steviger én smaakt deze variant milder.
• Je hebt twee soorten rammenas: de zwarte winterrammenas en de pittigere zomerrammenas. Omdat je de groente lang kunt bewaren, is hij het hele jaar door te verkrijgen.

Daikon

Daikon – Japans voor 'lange wortel' – is een zacht smakende, oost-Aziatische witte rammenassoort. Rettich is een andere naam.
• Daikon is lekker rauw in salades of in een yoghurtsaus met peterselie, maar ook gekookt in soepen en stoofpotjes. Plus: het is een gezond tussendoortje.

Mierikswortel

• Mierikswortel is een dikke, vlezige penwortel met een scherpe mosterdachtige smaak. Het Japanse zusje van de mierikswortel ken je als wasabi, die nog pikanter smaakt.
• Gebruik geraspte mierikswortel, met mate, in koude en warme sauzen bij vlees- of visgerechten, of verwerk het in rodebieten- of aardappelsalade.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen