Pastinaak: eet hem snel voor hij weer verdwijnt!
Laatste kans
Pastinaak is naast een vergeten groente (die eigenlijk niet meer zo vergeten is) ook een wintergroente. Eind maart zal deze heerlijke wortel dan ook weer voor een tijdje uit de winkelrekken verdwijnen. Geniet dus nog van deze zalige groente vooraleer het te laat is!
Wintergroente
Ben jij gek op pastinaak? Wacht dan niet meer te lang om hem klaar te maken. Eind maart verdwijnt deze heerlijke wortel uit de winkelrekken en is het weer wachten tot oktober. Pastinaak is dan ook een echte wintergroente die zijn zoete, anijsachtige smaak pas verkrijgt nadat er vost overheen is gegaan.
Lekker gezond
De wortel, die ook welpinksternakel of witte peen wordt genoemd, is rijk aan mineralen, vezels en vitamine C en is erg geschikt voor diabetici. Pastinaken gaan maagkrampen tegen en hebben een vochtafdrijvende werking. Bovendien helpen ze obesitas en een hoge cholesterol tegen te gaan.
Pastinaak kopen, bewaren en bereiden
– Zoek in de winkel een stevige pastinaak uit en mijd verschrompelde of verdroogde exemplaren. Er mogen ook geen bruine plekken op te zien zijn.
– Zachte, en dus oudere, wortels kan je nog gebruiken voor puree of soep.
– Je kan pastinaken het best op een koele plek of in de groentela van de koelkast bewaren.
– Je hoeft de pastinaak niet te schillen, maar snij wel de uiteinden af. De harde kern verwijder je best.
– Pastinaken smaken heerlijk in soepen, hutsepot en stoofschotels, maar kunnen ook in rauwkostsalades verwerkt worden.
– Voor je pastinaak bakt, kook je ze best even voor.
– Pastinaak is erg lekker in combinatie met knolselder, pompoen, wortel en zoete aardappel.