Meest recente artikelen

Pastinaak: eet hem snel voor hij weer verdwijnt!

Vergeet deze groente niet

Pastinaak: eet hem snel voor hij weer verdwijnt! Artikel

Pastinaak is naast een vergeten groente ook een winterspecialiteit. Eind maart verdwijnt deze heerlijke wortel weer voor een tijdje uit de winkelrekken. Geniet dus nog van deze zalige veelzijdige groente voor het te laat is!

Pastinaak maakt deel uit van de wortelfamilie. De witte wortel is een van de zogenaamde 'vergeten groenten' en is een typisch wintergewas. Hem vergeten zou echter zonde zijn want de peen is erg veelzijdig. Koken, bakken, grillen, frituren… Wist je dat het eigenlijk de voorloper is van de aardappel in onze keuken? Ontdek in onze recepten wat je er allemaal mee kan doen. Wist je dat je er zelfs een dessert van kan maken?

Wintergroente

Ben jij gek op pastinaak? Wacht dan niet te lang om hem klaar te maken. Eind maart verdwijnt de wondere wortel uit de groentenafdeling. Dan is het weer wachten tot oktober. In november en december is het hoogseizoen voor de pastinaak. Dan is hij meestal volgroeid. Het is dan ook een echte wintergroente die houdt van vriestemperaturen. Hij krijgt zijn zoete, anijsachtige smaak pas nadat er vorst overheen is gegaan.

Lekker gezond

Deze gezonde wortel ook wel 'ns pinksternakel of witte peen genoemd. Hij is rijk aan vezels, calcium, ijzer en vitamine C. Bovendien bevat hij insuline en is hij dus erg geschikt voor diabetici. Pastinaken gaan maagkrampen tegen en hebben een vochtafdrijvende werking. Tot slot zijn ze ook eiwitrijk en helpen ze obesitas en een hoge cholesterol tegen te gaan.

Pastinaak kopen, bewaren en bereiden

  • Zoek in de winkel een stevige pastinaak uit. Laat verschrompelde of verdroogde exemplaren liggen. Er mogen ook geen bruine plekken te zien zijn.
  • Zachte, en dus oudere, exemplaren kan je gebruiken voor puree of pastinaaksoep.
  • Bewaar hem op een koele plek of in de groentela van de koelkast bewaren.
  • Pastinaak hoef je niet te schillen. Snij er wel de uiteinden af en verwijder de harde kern.
  • Pastinaken smaken heerlijk in soep, hutsepot en stoofschotels. Ze kunnen ook in rauwkostsalades verwerkt worden.
  • Voor je pastinaak bakt, kook je hem best even voor.
  • Pastinaak is erg lekker gecombineerd met knolselder, pompoen, wortel en zoete aardappel.

De lekkerste recepten met pastinaak

Stoven, koken, roosteren, frituren of zelf rauw… Probeer deze heerlijke bereidingen met pastinaak. Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen