Meest recente artikelen

Ras-el-hanout: wat is het en hoe gebruik je het?

En zo maak je het zelf!

Ras-el-hanout: wat is het en hoe gebruik je het? Artikel

De Marokkaanse kruidenmix ras-el-hanout wordt heel vaak gebruikt in recepten, ook uit andere keukens dan de Noord-Afrikaanse. Wat er allemaal in zit, hoe je het zelf kunt maken en welke gerechten er beter van worden, dat lees je hier.

Ras-el-hanout is het okerbruine kruidenmengsel dat meestal gelinkt wordt aan de Marokkaanse keuken. Het betekent letterlijk 'de top van de winkel'. Het is dan ook een kruidige mix van de bovenste plank.

Soms gaan er meer dan 30 verschillende kruiden en specerijen in. En ook de verhoudingen kunnen variëren. Geen twee versies zijn dus hetzelfde. Soms is het best pittig, soms helemaal niet. Doorgaans zit er kurkuma, komijn, koriander, gember en pepertjes in. Kaneel en kardemom geven het die typische warme smaak. De juiste samenstelling is echter meestal een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Ras-el-hanout is lekker bij couscous en tajines, kip of lamsvlees. Je kunt er daarnaast lekkere marinades mee bereiden. Maar ook gerechten die niet recht uit de Noord-Afrikaanse keuken komen, varen vaak wel bij een vleugje van het kruidenmengsel. Zo gebruiken wij het vaak in dipsausjes, soep en allerlei groentebereidingen.

Zo maak je zelf ras-el-hanout

Traditioneel worden de verse kruiden in hun geheel samen gemalen. Dat geeft een nog geuriger resultaat. Wil je er thuis zelf mee aan de slag? Gebruik gerust de gemalen kruiden in potjes die je wellicht al in huis hebt.

  • 1 kl kurkumapoeder
  • 1 kl kardemompoeder
  • 2 kl komijnpoeder
  • 2 kl gemberpoeder
  • 1 kl zwarte peper, versgemalen
  • 1 kl kaneelpoeder of ½ kaneelstokje
  • 2 kl gemalen korianderzaad
  • 2 kl zout
  • 1 kl cayennepeper
  • 1 kl gemalen kruidnagel

Dit is een simpele versie met slechts 10 ingrediënten.  Behalve extra spicy kruiden, kun je bijvoorbeeld ook nog saffraan, lavendel of rozenblaadjes toevoegen. Zorg dat alle kruiden goed gemengd zijn en bewaar de mix koel en droog in een afgesloten pot.

20 recepten om uit te proberen

Laat je zelfgemaakte ras-el-hanout schitteren in deze gerechten. Of kijk hier voor nog meer inspiratie. Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen