Meest recente artikelen

Smaakmakers die je best altijd in huis hebt: van Azijn tot Za’atar

16 essentials

Smaakmakers die je best altijd in huis hebt: van Azijn tot Za’atar Artikel

Ketchup, mosterd, mayonaise: een aantal sauzen staan standaard in élke Belgische koelkast. Maar er zijn nog een aantal smaakmakers die je beter altijd in huis hebt. Deze 16 zijn multi-inzetbaar. Ze tillen verschillende gerechten meteen naar een hoger niveau.

Er zijn een aantal sauzen en specerijen die al even essentieel zijn als peper en zout. Ze geven een simpele maaltijd een instant upgrade. Zonder moeite. Bovendien zijn de meeste smaakmakers lang houdbaar. Je zit dus meteen voor een tijdje goed. We maakten een lijstje van 16 handige smaakmakers.

Smaakmakers die je best altijd in huis hebt

Mosterd

De basic aller basics. Mosterd is op zich al een lekker sausje. Het is de klassieker bij hutsepot, op een boterham met kaas of in een hotdog. Daarnaast wordt het vaak gebruikt in recepten voor mosselsaus, dips en stoofpotjes. Het is zelfs een basisingrediënt voor die andere koelkastklassieker: mayonaise.

Azijn

Over mayonaise gesproken… Een kant-en-klare pot is natuurlijk handig. Mocht je zonder vallen is dat ook geen ramp. Je maakt 'm makkelijk zelf met enkele andere basics. Olie, eitje, mosterd en… een beetje azijn. Azijn kun je ook gebruiken in vinaigrettes. Het zit bovendien in nog meer smaakmakers, zoals zelfgemaakte ketchup.

Vissaus

Ben je fan van de Aziatisch wokken? Hou dan altijd een potje vissaus achter de hand. In de Thaise keuken wordt het voor zowat alles gebruikt. Het is dé finishing touch voor curry's. Daarnaast geeft het dressings en dipsausjes een upgrade. De saus smaakt wel sterk door. Let dus een beetje op met de dosering.

Worcestersaus

Worcestersaus is een gefermenteerde saus. Ze bevat azijn, stroop, maissiroop, water, chilipepers, sojasaus, peper, tamarinde, uien, sjalotjes, kruidnagel, knoflook en ansjovis. Dat maakt de saus ongeschikt voor vegetariërs. Het is eigenlijk de Britse versie van de Thaise vissaus. Je doet ze in marinades, vlees- en bbq-saus, caesasalade en zelfs in een Bloody Mary.

Tabasco

Naast de worcestersaus staat meestal een flesje tabasco. De pepersaus op basis van azijn, pepers en zout rijpt drie jaar op eiken vaten. Er bestaan verschillende varianten. Zo is er tabasco met hete habanero's en met gerookte chipotle. De pikante saus is natuurlijk een klassieker bij spaghetti bolognese.  Ook steak tartare, Bloody Mary, tomatensoep en oesters verdragen wel een drupje.

Sojasaus

Sojasaus is dan weer het Oosterse alternatief voor zout. Het is een gefermenteerde saus op basis van sojabonen, graan, water en zeezout. De Japanse sojasaus is iets minder zout en kruidiger dan de Chinese. Sojasaus is onmisbaar bij sushi maar kan ook in soep, dressings, marinades en wokgerechten.

Pesto

Pasta pesto is een klassieker. Een restje pesto kun je echter in nog heel wat bereidingen gebruiken. Vries de restjes in in een ijsblokvormpje. Zo kan je ze in porties ontdooien. Pesto is lekker op een toastje of als dip. Of gebruik het als topping in je soep of op een pizza. Het is daarnaast een smaakmaker in heel wat ovengerechten – van gebraden kip tot lasagne.

Kokosmelk

Met wat groenten en een blikje kokosmelk maak je zo een heerlijk romige soep of curry. Ongeopend blijft deze smaakmaker wel vijf jaar goed. Geen probleem dus als je hem vooraf inslaat. Met kokosmelk pimp je niet alleen soep en curry's. Ook tal van andere hartige schotels, wokgerechten, dressings, desserts en drankjes worden er beter van.

Garam masala

Garam masala is een Oosterse kruidenmix op basis van onder meer komijn, kaneel, koriander en kardemom. De samenstelling kan echter verschillen. Het is dé smaakmaker voor veel Indiase gerechten, zoals curry's en soepen. Je voegt Garam masala pas op het einde toe. Zo blijft de smaak intact.

Za'atar

Za'atar is het magische kruid uit de Libanese keuken, een soort wilde oregano. In het Midden-Oosten wordt het kruid vers verkocht. Bij ons vind je het enkel in de gedroogde vorm. Za'atar wordt dan gemengd met sesamzaad en sumak (gedroogde zure besjes). De kruidenmengeling is een heerlijke dip bij (plat) brood. Za'atar past trouwens  bij heel veel, van geroosterde wortelen tot vis- en vleesbereidingen.

Honing

Honing wordt nooit slecht en past bij alles. Hij brengt je thee op smaak of maakt je boterham of gebak lekker zoet. Honing houdt ook de smaak in balans van dressings, marinades, soepen en sauzen. Honing is even lekker bij geitenkaas als bij een kotelet of varkenshaasje. Het geeft ook een bijzondere twist aan rode kool, drankjes en zelfs pizza.

Tahini

Tahini is een pasta van sesamzaad uit het Midden-Oosten. Het vormt de basis van de tahinsaus. Die wordt geserveerd bij bijvoorbeeld shoarma en falafel. Tahini wordt daarnaast gebruikt voor hummus en baba ganoush. De pasta heeft een romige, nootachtige smaak die zowel zoete als hartige recepten verbetert. Je kunt het ook bij geroosterde groenten doen, in een dressing of een soepje.

Harissa

Harissa is een pikante rode saus op basis van paprika, pepers, tomaten, komijn, koriander en knoflook. Klassiek zit ze in een tube, soms in een potje. Je kan de saus ook zelf maken. Harissa heeft wat weg van sambal en chilisaus en dubbelt dus perfect als deze smaakmakers. Maar het is vooral een geliefd ingrediënt in Zuiderse dips, soepjes en stoofpotjes.

Truffelolie

Oké, truffelolie is duur maar hij is het waard. Zoek wel naar olie met écht truffelextract. Echte truffelolie maakt van elk gerecht een gastronomisch festijn. De olie geeft klassieke pasta's, soepen en salades een luxueuze toets. Truffelolie past prima bij paddenstoelen, eieren of aardappelen. Hij is ook lekker bij risotto, carpaccio en gegrilde groenten.

Edelgistvlokken

Edelgistvlokken worden vaak gebruikt in de veganistische keuken als kaasvervanger. Ze bevatten ook veel minder calorieën dan kaas. Gerechten krijgen er een hartige, zoute toets door. Denk gewoon aan waar je normaal kaas op zou strooien, van salades tot pasta en pizza. De smaakmaker is bovendien erg gezond. Het is een bron eiwitten, vitamines en mineralen.

Sriracha

Opnieuw een smaakmaker uit de Thaise keuken en onmisbaar als je ergens een Pad Thai bestelt. De zoet-pikante smaak is wel wat verslavend. Gelukkig past Sriracha bij heel veel gerechten. Gebruik de saus om te roerbakken, in ramen, stoofpotjes en curry's. Sriracha kan zelfs als smaakmaker bij je boterhambeleg of eitjes. Kortom: overal waar je een pikante saus zou gebruiken.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen