Meest recente artikelen

Hoe kies je de juiste tajine?

De voor- en nadelen van elke soort.

Hoe kies je de juiste tajine? Artikel

Een traditioneel Noord-Afrikaans stoofpotje maken, doe je natuurlijk in een echte tajine! Oorspronkelijk werden ze enkel in aardewerk gemaakt, maar tegenwoordig zijn er nog heel wat andere soorten te verkrijgen. Wij maken je graag wegwijs.

‘Tajine’ is niet enkel de naam van de herkenbare stoofpot met z’n kegelvormig deksel, maar ook van de gerechten die erin worden klaargemaakt. Net door de vorm van de tajine blijven de ingrediënten supersappig: de stoom condenseert en valt via het deksel terug op de ingrediënten. Een tajine koop je best niet impulsief: niet elke tajine is namelijk geschikt voor elke warmtebron. Check daarom even dit artikel voor je op tajinejacht gaat.

Aardewerk

De oorspronkelijke Marokkaanse tajines zijn van aardewerk en geglazuurd aan de buitenkant. Aan deze traditionele tajines zijn heel wat voordelen verbonden: zo zorgen ze voor een heerlijke smaak (hoe meer gerechten je erin kookt, hoe smaakvoller ze worden; de smaken worden namelijk deels opgenomen door de pot), zijn ze vaak prachtig versierd en kosten ze meestal niet heel veel.

Een aardewerken tajine heeft echter ook wat nadelen die je in overweging moet nemen: ze hebben af en toe een waterbad nodig (als ze te lang te droog in de kast staan, kunnen ze barsten op het vuur), je kunt ze niet op een inductievuur gebruiken en je krijgt ze enkel met water proper.

Nog iets om op te letten: de volledig geglazuurde versies (dus niet enkel aan de buiten-, maar ook aan de binnenkant), zijn enkel geschikt voor presentatie. Je kunt er dus niet in koken.

Gietijzer

Er zijn ook gietijzeren tajines te koop: ze hebben net als Europese gietijzeren stoofpotten een dikke bodem en zijn geschikt voor elke warmtebron. Vaak zijn ze een pak duurder dan hun aardewerken broertjes, maar ze gaan wél minder snel stuk. Meestal kunnen ze zelfs in de vaatwas!

Er bestaan ook gietijzeren tajines met een aardewerken deksel: zo komen ook liefhebbers van de traditionele tajines die koken op een inductievuur aan hun trekken.

Probeer deze tajine-recepten

 

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!