Meest recente artikelen

Wat is harissa en wat kun je ermee maken?

En zo maak je het zelf

Wat is harissa en wat kun je ermee maken? Artikel

Harissa vind je in veel Noord-Afrikaanse gerechten. En ook in onze doordeweekse keuken is de smaakmaker goed ingeburgerd geraakt. Maar wat is harissa nu precies? En in welke bereidingen kun je het gebruiken? Plus goed nieuws: je kunt het ook zelf maken!

In Noord-Afrikaanse landen staat harissa vaak standaard op tafel. Net zoals tabasco, sambal of sriracha dient het om je gerecht wat meer pit te geven. Maar wat is de – in oorsprong Tunesische – smaakmaker harissa eigenlijk?

Wat is harissa?

Harissasaus bevat veel rode pepers, puntpaprika, knoflook, olie en een mengeling van kruiden. Harissa kan erg pikant zijn, wat maakt dat een mespuntje vaak al genoeg is. Het wordt geserveerd bij brood en tajine of gebruikt in marinades voor kip en rundsvlees. Je kunt er dressings en andere sausjes mee kruiden maar ook couscous, curry of shakshuka mee op smaak brengen. Kortom: een beetje harissa maakt bijna alles beter.

Zo kun je het zelf maken

Je vindt harissa bij de meeste grote supermarkten. Er bestaan wel verschillende varianten. Rozenharissa is bijvoorbeeld een van de favorieten van Yotam Ottolenghi. De rozenblaadjes geven de chilipasta een zoete toets. Wat het geheim is van de ultieme harissa? Er zijn verschillende recepten, met verse of gedroogde pepers. Ook de andere ingrediënten kunnen verschillen. Het is dus een kwestie van uitproberen, proeven en aanpassen aan jouw smaak. Er wordt ook harissapoeder verkocht, een kruidenmix van chili, koriander, komijn, knoflook en zout.

Dit heb je nodig

  • 6 verse rode pepers
  • puntpaprika
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl korianderzaad
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 tl venkelzaad
  • 1 tl zout
  • 3 el olijfolie
  • citroensap (naar smaak)

Zo maak je harissa

  1. Verwijder de zaden en zaadlijsten van de pepers en puntpaprika en rooster ze. Plet het komijn-, koriander- en venkelzaad in een vijzel. Pel en plet tot slot de knoflook.
  2. Mix alle ingrediënten (behalve het citroensap) in de blender of met een mixer tot een sausje. Proef en breng vervolgens verder op smaak met citroensap.

Tip: in een afgesloten potje blijft de saus minstens twee weken goed in de koelkast. Met wat olijfolie bovenop, is de houdbaarheid van je harissa verzekerd.

Wat is jouw favoriet met harissa? Probeer deze recepten

Ontdek zelf hoe veelzijdig harissa is en wat je er allemaal mee kan pimpen.

Volg ons op FacebookInstagramPinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen