Meest recente artikelen

6 dingen die je nog niet wist over saffraan

En recepten om ermee aan de slag te gaan

6 dingen die je nog niet wist over saffraan Artikel

Saffraan wordt niet voor niets het rode goud genoemd: de draadjes zijn ontzettend kostbaar en geven tal van gerechten niet enkel een subtiele smaak, maar ook een prachtige kleur. Wij verzamelden 6 verrassende weetjes en enkele toprecepten.

1. Wat een ontwikkeling!

De smaak van gedroogde saffraan evolueert net zoals wijn doorheen de jaren. Jonge saffraan ruikt en proeft fris en fruitig, na enkele jaren wordt de smaak complexer.

2. De regel van drie

Saffraan kun je gemakkelijk 3 jaar bewaren, op voorwaarde dat hij goed beschermd wordt tegen vocht en licht. Zorg dus goed voor die kostbare draadjes!

3. Luxueus goedje

Saffraandraadjes zijn eigenlijk de rode stampers van de Crocus Sativus, de enige bloem die deze stampers produceert. Je hebt maar liefst 150 à 200 bloemen nodig voor 1 gram saffraan. Geen wonder dat de specerij zo duur is!

4. Kleur bekennen

De kwaliteit van saffraan herken je vooral aan de kleur. De stampers van de saffraan in het potje moeten mooi granaatappelrood zijn. De smaak bevindt zich exclusief in het rode gedeelte; de witte, gele of oranje onderkant van de stamper heeft geen culinaire waarde.

5. Kwaliteit kost tijd (en vocht)

Wat weinig mensen, en zelfs chefs, weten, is dat saffraan tijd en vocht nodig heeft om volledig tot zijn recht te komen. Tijdens het droogproces verliest een stamper ongeveer 80% van z’n vocht. Door de stampers opnieuw in vloeistof te leggen, geven ze stilaan smaak en kleur af.

Neem nu rijstpap. Week een dag op voorhand 3 stampers per persoon in wat melk en gebruik dan pas die saffraanmelk als basis voor je rijstpap. Wat een smaakverschil! Laat de saffraan wel nooit meekoken.

6. Maagdelijk geluk

De legende wil dat saffraantelers elk jaar de eerste bloem moeten laten plukken door een maagd. Zo zouden ze een mislukte oogst vermijden.

 

Zelf aan de slag!

Na het lezen van deze weetjes heb je ongetwijfeld zin gekregen om zelf te koken met saffraan. Probeer zeker deze recepten eens:

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen